4 Haziran 2017 Pazar

Aksa Akrilik (AKSA) 2017/1 Temel Analizi

Aksa Akrilik (AKSA) 2017/1 Temel Analizi

Aksa Akrilik, akrilik elyaf üretimi ile  halıdan döşemeliğe, süveterden çoraba, iplikten el örgüsüne, kadifeden kilim, battaniye, tente ve endüstriyel filtrelere kadar çok çeşitli alanlara tekstil ve teknik tekstil hammaddesi tedarik etmektedir. Birçok sektöre hammadde sağlayan Aksa, karbon fiber yatırımı ile de katma değer yüksek ürün üretmeye başlayacaktır. Karbon fiber ise ileri teknoloji ile ilgili birçok sektörde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Akrilik elyaf konusunda Aksa, Dünya’nın en büyük Türkiye’nin ise tek akrilik elyaf üreticisidir.


Aksa’nın 2017/1 finansallarına baktığımızda ise;

1.                  Hem bilanço tarafında hem de gelir tablosu tarafında gayet olumlu sonuçlar alınmıştır. Şirket brüt karını %80 artırarak 147 milyon TL düzeyine taşımıştır. Net karını ise % 140 oranında artırarak 79 milyon düzeyine taşımıştır. Kar rakamlarındaki bu iyileşmenin nedenlerine baktığımızda ise şirket güçlü faaliyet performansından ve genel olarak gider kalemlerinin iyi yönetilmesinden kaynaklandığı görüyoruz.

2.           F/K oranının hali hazırda 12,8 olduğunu görüyoruz. İlk bakışta yüksek bir oran olarak gözükebilir fakat oranın yüksek olmasının nedeni kar rakamının geçen yılın 9 aylık etkisinden dolayı düşük kalmasıdır. Şirket 2017/1 çeyrek performansını yılın geri kalanında devam ettirirse F/K oranının makul düşük seviyelere gelmesi muhtemeldir.

3.                          Şirketin 2017/1 itibarıyla;

       632 milyon TL kısa vadeli, 243 milyon TL uzun vadeli olmak üzere toplam 875 milyon TL finansal borçlanması mevcuttur.  Kısa vadeli finansal borçların 502 milyon TL lik kısmı Dolar kredisi, 57 milyon TL lik kısmı ise EURO kredisidir. Bu açıdan bakıldığında nisan ve mayıs ayları döviz kurlarının seyri şirket lehine sonuçlanmıştır. Döviz kredilerini kur riski açısından çok beğenmem ama 2017/2 döneminin ilk iki ayı şirketin istediği gibi gitmiş durumda. Genel olarak finansal borçlarına baktığımızda ise önemli bir kısmının Dolar ve Euro üzerinden olmasına rağmen şirket tarafından iyi bir borçlanma yönetimi sayesinden düşük miktarda faiz giderine ve kur giderine maruz kalınmaktadır.

   Şirketin 2017/1 döneminde 96 milyon TL kur farkı gideri ve 6 milyon TL faiz gideri gerçekleşmişken bunlara karşılık 78 milyon TL kur farkı geliri ve 8 milyon TL faiz geliri gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi şirket makul düzeyde bir net finansal gidere maruz kalmıştır.

4.               Net yabancı para pozisyonuna baktığımızda ise;

         2017/1 itibarıyla dolar kurunun %10 artması (düşmesi) durumda şirket için 16 Milyon TL zarar (kar) oluşacağı, Euro kurunun %10 artması (azalması) durumunda ise 13 Milyon TL kar (zarar) oluşacaktır. Genel olarak değerlendirilirse kur riskinin şirket tarafından yönetilebilir düzeyde olduğu söylenebilir. 2017/2 döneminde ise kurlar şirket lehine değişmiştir.

5.               Şirketin yatırımlara devam etmesi, akrilik konusunda Türkiye tek Dünyada en büyük şirket olması, ihracat yapısından dolayı doğal hedge imkanına sahip olması,  karbon fiber yatırımı ve üretimi ile yüksek katma değerli ürün gamını artırması, düzenli ve artan miktarda temettü dağıtımı ile hem kurumsal kimliğini hem de yatırımcısını göz ardı etmediğini ortaya koyması gibi nedenlerden dolayı portföyüme dahil edilmiş ve uzun yıllar bozunca finansal temelleri bozulmadığı sürece portföyde kalmaya devam edecektir.


Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...