30 Mayıs 2023 Salı

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse senedi verilerini analiz ettiği temel analiz kullanarak değer yatırımı stratejisini icat etmekle tanınan Benjamin Graham'ın (1894-1976) yatırım felsefesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Benjamin Yatırım Yöntemi, İngiliz-Amerikalı bir yatırımcı, ekonomist ve yazar olan Benjamin Graham'ın buluşudur. David Dodd ile birlikte yazdığı Güvenlik Analizi ders kitabının yayınlanmasıyla 1934'te öne çıktı. Güvenlik Analizi, günümüz yatırım endüstrisi için temel bir kitaptır ve Benjamin Graham'ın öğretileri, Warren Buffett gibi ünlü yatırımcıları büyük ölçüde etkilemiştir. Benjamin Graham, Buffett Columbia Üniversitesi'nde okurken Warren Buffett'a ders verdi ve Buffett, Graham'ın kitaplarının ve öğretilerinin "tüm yatırım ve iş kararlarımın üzerine inşa edildiği temel kaya haline geldiğini" yazdı. Ünlü kitabı Akıllı Yatırımcı, değer yatırımında temel çalışma olarak kabul görmüştür.

Benjamin Graham'ın değer yatırımı yöntemi, iki tür yatırımcı olduğunu vurgular: uzun vadeli ve kısa vadeli yatırımcılar. Kısa vadeli yatırımcılar, bir varlığın fiyatındaki dalgalanmalara bahse giren spekülatörlerken, uzun vadeli, değerli yatırımcılar kendilerini bir şirketin sahibi olarak düşünmelidir. Bir şirketin sahibiyseniz, işin yeterince karlı olduğuna veya olacağına dair sağlam kanıtlarınız olduğu sürece, piyasanın onun değeri hakkında ne düşündüğünü umursamamalısınız.

Benjamin Yöntemine İlişkin  Basit Bir Örnek

Varsayımsal olarak A Şirketine ait hisse satın almayı düşünen bir yatırımcı olduğunuzu varsayalım. Şirket iyi tanınmaktadır ve ülke çapında tanınmış bir otomobil üreticisidir. Hissesi, hisse başına 100 liradan işlem görürken, yılda 10 lira kar elde ediyor. A Şirketinin bir rakibi, iyi tanınmayan ancak son yıllarda pazar payı kazanan ve daha yeni bir şirket olan bir yeni başlayan B Otomobil Şirketidir. Yılda sadece 2 lira ile çok daha az kar elde ediyor ancak hisse senedi aynı zamanda 15 lira düzeyindedir.

Benjamin Yöntemi'ni takip eden bir yatırımcı, şirketin temel bir analizini yapmak için bu rakamları ve diğer verileri kullanır. Örneğin, B şirketinin, A şirketinden satın alınacak her dolar kazanç için daha ucuz olduğunu görebiliriz. Fiyat-kazanç (F/K) oranı A şirketi için 10 iken B şirketi için 7,5'tir. Benjamin Yöntemi'nin bir takipçisi, A  şirketinin sadece iyi bilindiği için aşırı fiyatlandırıldığı sonucuna varacaktır. Bu yatırımcı onun yerine B şirketini tercih ederdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...