2 Aralık 2016 Cuma

PD/ Net Şatışlar Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

         Piyasa Değeri / Net Satışlar oranı (PD/NS) şirketin net satışlarının toplam piyasa değeri ile ilişkilendirilmesi için kullanılan bir orandır. 

       Bir şirketin piyasa değerinin nasıl hesaplanacağı daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Net satışlar rakamı ise şirketin ilgili dönemde yaptığı bürt satışlardan satış iskontoları, satış iadeleri ve varsa diğer indirimlerin çıkarılması sonucu bulunur: 

Net Satışlar = Brüt Satışlar - Satış İskontoları - Satışlardan İadeler

         Hisse senedi analizlerinde F/K, PD/DD veya FD/FAVÖK oranları kadar sık kullanılmasa da PD/NS oranı da hisse değerlemesinde kullanabileceğimiz bir diğer orandır. Genel olarak bu oranın düşük olması şirket için pozitif bir durumdur. Ayrıca şirketin PD/NS oranı sektör ortalaması ile kıyaslanarak şirketin içinde bulunduğu sektöre göre de durumunu anlayabiliriz. 
 
         Ancak diğer verilere bakılmadan sadece PD/NS oranına bakılarak hisse senedi seçimi yapmak yanıltıcı olacaktır. Firmanın net satışları piyasa değerine göre düşük olabilir fakat satışların maliyetinin yüksek olmasından dolayı brüt satış karı düşük olabilir. Ayrıca brüt satış karı yüksek dahi olsa faaliyet giderlerinin yüksek olmasından dolayı şirketin esas faaliyet karı düşük olabilir. Daha önce dediğimiz şirketin kar elde etmesi ve bu karı artırması hisse senedi fiyatları açısından en kritik öğedir. 

       Sonuç olarak; PD/NS oranının en büyük handikapı kar rakamını göz ardı etmesidir. Bu yüzden benim kullanmayı tercih etmediğim bir analizdir. Size de kullanmamanızı tavsiye ediyorum.

Borsada para tekniği bozar lafını çok duymuşsunuzdur ama bu sözü ben şöyle kendime göre uyarladım:

Kar tekniği bozar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...