6 Aralık 2016 Salı

Doğuş Otomotiv (DOAS) Şirket Analizi 2016 3. Çeyrek

      Doğuş Otomotiv (DOAS) analizine geçmeden önce her zaman dediğimiz gibi yatırım yapacağımız şirketi ve o şirketin ürünlerini yakından tanımalıyız. 

      Doğuş Otomotiv (DOAŞ) genel hatları itibarıyla, temsil ettiği toplam 9 marka (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bugatti, Lamborghini, Scania) için İstanbul, Ankara ve Bursa illerinde yeni araç, ikinci el araç, yedek parça, aksesuar satışı ve satış sonrası hizmetleriyle beraber müşterilerine, sigorta ve finansman hizmetleri sunmaktadır. Doğuş Oto; VolksWagen Binek Araç, VolksWagen Ticari Araç, Audi, Porsche, SEAT, Skoda,Bugatti, Lamborghini, Scania  markalarının yetkili satış ve servis hizmetlerini yürütmektedir. Doğuş Oto, DOD yetkili satıcısı olarak ikinci el satışı da yapmaktadır. Kısacası DOAS Türk otomobil pazarında satış lideri pozisyonundandır. Hem araba satmaktadır hem de bu arabaların servis ve yedek parça hizmetini sunmaktadır. 

       DOAS markalarına baktığımızda; Türk otomobil pazarında en çok talep edilen markalara sahip olması şirketin hem satıştan hem de servis hizmetinden dolayı önümüzdeki yıllarda da satış ve kar rakamını artıracağını söylemek zor değildir.

Genel bilgiden sonra DOAS finansal  verilerine göz atalım, 2016 3. Çeyrek itibarıyla;

F/K oranı :                  12,5 (sektör ortalaması : 14,1)
PD/DD oranı:               1,7 (sektör ortalaması : 5,0)
FD/FAVÖK oranı:      12,0  (sektör ortalaması 11,8)

      Şirket 2016 3. Çeyreğinde beklentilerin bir miktar altında 47 Milyon TL kar açıklamıştır. Kar rakamının beklentilerin altında gelmesinde DOAS'ın 2016 yılında gözlemlenen faaliyet ve finansman giderlerindeki artış etkili olmuştur. 2016 yılının son çeyreğinde ise Ekim ve Kasım satış rakamlarının yüksek olması aynı şekilde Aralık ayında da yüksek satış rakamı tahmini göz önünde bulundurularak karını artıracağı beklenmektedir. 

     Şirketin F/K oranı her ne kadar 12,5 gibi bizim kriterimiz olan "10 dan düşük olma" kriterine uymadığı görülse de mevcut F/K oranının 2015 son çeyreğinde Volkswagen emisyon krizi nedeniyle istisnai ve çok düşük bir kar rakamı açıklaması nedeniyle yükseldiğini söyleyebiliriz. 2016 son çeyreğinde karını bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir kar artışı sağlayacak olması F/K oranını bizim için yatırım yapılabilir seviye olan 10'un altına getirecektir.


Peki neden uzun vadede Doğuş Oto'ya (DOAS) yatırım yapmalıyız:

1. Şirketin diğer otomotiv firmalarına göre ve sektöre göre görece daha düşük F/K oranına sahip olması ( 2016 son çeyrek karı ile F/K oranı 10'un altına inecektir.)
2. Şirketin düşün PD/DD oranına sahip olması. Sektörde ortalama 5 olan değer DOAS için yalnızca 1,70 oranındadır. Bu gelecek dönemde yükselme potansiyeli olarak değerlendirilebilir.
3. Şirketin Türk otomotiv sektöründe çok tercih edilen markaların satış ve servis hizmetini sağlamasından dolayı gelecek dönemlerde de ülkemizde otomobil talebinin artacağı ve DOAS'ın hem satış hem de servis hizmetinden sağladığı karı artıracak olması. 
4. Doğuş Otomotivin ülkemizde periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK'ün % 33 oranında ortağı olması.( Normal araçlar iki yılda bir ticari araçlar her yıl TÜVTÜRK'e uğramak zorundadır.) Doğuş Oto'nun bu işbirliğinden dolayı düzenli kar kaydetmesi.
5. DOAS'ın Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı 2004 yılından bu yana düzenli olarak her yıl ve yüksek oranda temettü dağıtması ve şirketin bu politikasını önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğini açıklaması. 
6. 2016 yılında yaşanan emisyon krizinden dolayı yıl boyunca gözlemlenen faaliyet giderindeki istisnai artışın normale dönmesi ile kar rakamının tekrar artışa geçecek olması.
7. Mevcut piyasa değeri ve gelecekte elde edeceği kar rakamları birlikte değerlendirildiğinde mevcut hisse fiyatı 8,50 den alımın uygun olması.

       Sonuç olarak; söz konusu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde uzun vade için DOAS hisse senetlerine yatırım yapmak oldukça yüksek getiri potansiyeline sahiptir. Doğuş Otomotiv uzun vadeli yatırım bir şirket olarak değerlendirilebilir. Piyasadaki tüm Volkswagen'lerin, Audi'lerin, Seat'ların, Skoda'ların, Porsche'lerin DOAS tarafında satılıp ve bu arabaların servislerinin de DOAS tarafından yapılıyor olması Doğuş Otomotiv'e yatırım için yeterlidir. Trafiğe bakın ne kadar çok Volkswagen, Seat, Skoda, Porsche olduğunu görürsünüz.

Diğer tüm arabaların muayenelerinde DOAS ortağı olan TÜVTÜRK tarafından yapılması da işin cabası.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...