12 Aralık 2016 Pazartesi

Hisse Senedi Derinlik Analizi Nedir? Nasıl Kullanılır?

      Hisse senedi derinlik analizi; bir hisse senedine ilişkin olarak alış ve satış kademelerinde her fiyat kademesi için kaç adet ve kaç kişi tarafından lot alış ve satış emrinin girildiğinin anlık olarak takip edilmesidir. Derinlik hizmeti genel olarak aracı kurumlar tarafından ücretli bir hizmet olarak sunulmaktadır ya da belirli bir işlem hacmine bağlı olarak kişilere ücretsiz sağlanabilmektedir. (ücretsiz derinlik hizmeti almak isteyen arkadaşlar özelden bana mesaj atabilir.)

       Peki derinlik analizini hisse senedi alıp satarken nasıl kullanacağız?

İlk olarak şunu belirtmekte yarar var, derinlik ekranında gördüğünüz alış ve satış emirleri mutlaka gerçekleşecek emirler değildir. Mesela derinlik analizinde alış kısmında çok yüklü bir lot alış emri girildiğini görebilirsiniz. Bu emir gerçekleşmesi durumunda hisse senedi için tabiki olumlu bir durumdur ama emir sahibi alış emri gerçekleşmeden emri iptal edebilir. Sonuç olarak yüklü alış emri gözükmesine rağmen gerçekte çok az bir kısmı gerçekleşmiş olabilir. Bu noktaya küçük yatırımcılar özellikle dikkat etmeliler. Çünkü spekülatörler alış ve satış emirlerini hisse senedi fiyatı konusunda beklenti oluşturacak şekilde kullanabilmektedirler. Mesela mal toplamak isteyen bir spekülatör tahtayı satış ağırlıklı gibi göstererek yani satış emirlerini ağırlıklı göndererek küçük yatırımcının elindeki senetleri daha ucuz fiyattan alabilir. Tam tersi durum da gerçekleşebilir. Kısacası derinlik analizinde satış emrinin çok olması senedin fiyatının  düşeceği anlamına gelmeyebileceği gibi alış emirlerinin fazla olması da fiyatının artacağı anlamına gelmeyebilir. Sadece derinlik analize bakarak kağıdın yükseleceğini ya da düşeceğini kestirmek zor olabilir.

    Sonuç olarak hisse derinlik analizine pek güvenmemek gerekir. Fiyatı yükselecek bir hisse senedi önünde satış emirlerinden oluşan bir dağ dahi olsa bir kaç dakika içinde tüm emirleri karşılayarak fiyatını artırabilir. Derinlik analizi izlerken kademelerin ne kadar hızlı değiştiğini, bazı emirlerin hızla gerçekleştiği bazı emirlerin gerçekleşmeden iptal edildiğini görürsünüz. Bazen hisse senedinin yönü hakkında bilgi verebilse de çoğu zaman suni bir görüntü de sergileyebilir.

   Kısaca derinlik analizine bel bağlamadan her zaman dediğim gibi temel finansal analiz yolundan devam etmenizdir.

6 yorum:

  1. Burda nasıl kullanacağımız anlatılmamış ki ?

    YanıtlaSil
  2. Selam üzcertsiz derinlik hissini zmeti için ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  3. borsa canlıizleme ve anlık borsa verileri için doğru adrestesiniz.

    YanıtlaSil
  4. merhaba
    ücretsiz derinlik hizmeti alımı ile ilgili nasıl yardımcı olursunuz.
    balkan006mail.com adresim
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Borsa nasıl oynanır merak mı ediyorsunuz? Tıklayın: borsa nasıl oynanır

    YanıtlaSil
  6. merhabalar,
    ücretsiz derinlik hizmeti alımı için yardımcı olabilir misiniz?
    lnftsm@gmail.com

    YanıtlaSil

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...