5 Aralık 2016 Pazartesi

Trakya Cam (TRKCM) Şirket Analizi 2016 3. Çeyrek

Trakya Cam Sanayii A.Ş.'yi analiz etmeye başlamadan önce her zaman dediğim gibi yatırım yapacağımız şirketin neler sattığını yani karını nasıl oluşturduğunu inceleyelim:

Trakya Cam (TRKCM) genel olarak; Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından 1978 yılında kurulan ve Şişecam Topluluğu içinde, düzcam alanındaki faaliyetleri yürüten Trakya Cam Sanayii A.Ş., Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşudur.

Trakya Cam, en son teknolojilerle üretim gerçekleştirmekte olup,
  • temel camlar (düzcam, buzlu cam, ayna, lamine cam, kaplamalı cam, mimari projelere yönelik camlar),
  • otomotiv camları ve diğer ulaşım araçları camları,
  • enerji camları,
  • beyaz eşya camları
alanlarında faaliyet göstererek inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, mobilya ve tarım sektörlerine girdi sağlamaktadır.

Görüldüğü üzere Trakya Cam (TRKCM) evlerde kullanılan camlardan otomotiv camlarına kadar çok geniş ve kullanım alanı yüksek sektörlere cam tedarik etmektedir. Ayrıca gelecekte daha önemli yer tutacak olan enerji camları da üretmektedir. Kısaca bu bilgilerden sonra kafamızda Trakya Cam (TRKCM)'ın ne üretip sattığı konusunda fikir sahibi olduk ve bu bilgiler ışığında  gelecekte şirketin satışlarının ne yönde olacağı konusunda tahminde bulunabileceğiz.

Şimdi ise Trakya Cam (TRKCM)'ın temel finansal değerlerine bakalım;

F/K Oranı :            5,1 (piyasa ortalaması 11,3)
PD/DD oranı :        0,85 (piyasa ortalaması 1,81)
FD/FAVÖK oranı:   8,4 (piyasa ortalaması 6,4) 

Bu oranlarla birlikte Trakya Cam (TRKCM) 2016 3. çeyreğinde beklentilerin üzerinde 65,7 Milyon TL kar açıklamıştır. Üçünçü çeyrek kar rakamının da eklenmesiyle 2016 ilk ) aylık kar rakamı toplamda 451,8 Milyon TL olmuştur. Tabiki bu kar rakamının içinde bir defaya mahsus Soda Sanayii hisselerinin satışından elde edilen 284 Milyon TL 'lik rakam da var. Bu kar rakamı ile şirketin F/K sı 5,1 ve PD/DD oranı ise 0,85 e gerilemiştir. Ama burda önemli olan F/K ve PD/DD oranlarını hesaplarken bu bir defaya mahsus SODA hisselerini satışını göz önünde bulundurmak. Ama bu rakam çıksa bile Trakya Cam'ın piyasa ortalamasının altında F/K ve PD/DD oranlarına sahip olduğunu hesaplayabiliriz.

Şirket hakkındaki temel bilgiler ve temel finansal veriler ışığında şahsi yorumlarım ise şöyledir.

1. Borsada yatırım için en önemli iki gösterge olan F/K ve PD/DD oranlarına baktığımdaF/K oranın 10'nun altında PD/DD oranının ise 1'in altında olduğunu görüyoruz. Bu şirketi uzun vadede yatırım yapılabilir sınıfına sokmaktadır. 
2. Şirketin son derece kurumsal bir şekilde yönetiliyor olması ve nerdeyse son 20 yıldır düzenli olarak temettü ve bedelsiz hisse senedi vermesi uzun vadeli yatırım için bizim önem verdiğimiz bir diğer kriterdir. Bir şirket bu kadar uzun yıllar boyunca düzenli olarak temettü ve bedelsiz hisse senedi veriyorsa yatırım yapmak için son derece uygundur.
3. Şirketin otomotiv camları ayrı bir şirket olarak yapılandırılmış ve Trakya Cam'ın %100 iştiraki olarak faaliyete geçmiştir. Otomotiv cam sektörü Trakya Cam için en önemli pazarlardan biridir ve bu alanda yakalanan yei sinerji şirket karlılığını artıracak ve şirketin daha etkili ve verimli faaliyet göstermesini sağlayacaktır. 
4. Doğalgaz fiyatlarında %10 indirim yapılması şirketin üretim maliyetlerinin azamasına katkıda sağlayarak son çeyrek ve bundan itibaren şirketin karlılığa olumlu etki yapacaktır.
5.İtalya'da faaliyet gösteren Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının, finansal borçları da kapsayacak şekilde toplam 84.7 milyon euro bedelle satın alınması şirketin büyümeye ve toplam üretim kapasitesini artırmaya devam ettiği göstermektedir. Mantıklı ve karlı satın almalar ve birleşmeler her zaman şirketleri pozitif etkileyen unsurlardır. İtalyan firmasanın gayet mantıklı bir satın alma oldugunu düşünyorum.

Sonuç olarak; 

+düşük F/K ve PD/DD oranları,
+ uzun  yıllardır temettü ve bedelsiz hisse vermesi, 
+2016 yılında hem faaliyet karını artırarak hem soda hisse satış karı ile 2017 yılında yüksek temettü ve bedelsiz hisse dağıtacak olması,
+otomotiv camları ile ilgili olarak yeniden yapılanma ve yeni satın alma ile şirketin daha yüksek satış kapasitesine ulaşması ve daha verimli olması, 
+ doğalgaz indiriminin karlılığa 2016 yılı son çeyreği ve 2017 yılında da karlılığa olumlu etki edecek olması unsurların birlikte değerlendirilmesi
       Trakya Cam (TRKCM) 'ın uzun vadeli yatırım için oldukça olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...