5 Mart 2017 Pazar

BİST Hisseleri Yabancı Takas Oranları ( Ocak - Mart 2017)

Bu yazımda küçük yatırımcılara yol gösterici analizlerden biri olan Borsa İstanbul Hisse Senetleri Yabancı Saklama Oranları ya da kısaca Yabancı Takaslarını değerlendireceğim.

Yabancı saklama oranları kısaca bir hisse senedinin ne kadarının yabancı aracı kurumlar tarafından alındığını ve saklandığı gösterir. Borsa İstanbul senetleri incelendiğinde bazı senetlerin yabancı takas oranları %70, %80 gibi yüksek oranlarda olduğu bazılarının ise çok daha düşük oranlarda olduğu görülebilir. 

Yabancı takas oranları neden önemlidir? Bunun temelde iki nedeni vardır. İlki yabancılar her zaman kurumsal ve karını düzenli olarak artıran sağlam şirketleri seçerler. İkincisi ise yabancılar aldığı kağıtları uzun vadeli tutarak temettü geliri elde etmeyi amaçlarlar. ( Borsa İstanbulda yabancıların ortalama bir senedi tutma süresi 400 gün iken yerlilerin tutma oranı 30 gün civarındadır)

Bu iki neden birleşince yabancıların girdiği kağıtlar zaman içinde yükselmeye başlar, hem hisse senedinin fiyatı hem de yabancı oranı gittikçe artar. Yabancı oranı artıkça hisse senedinin satış tarafındaki lotlar azalır çünkü uzun vadeli tutmak için satın alır yabancılar. Satış tarafındaki lotlar azalırken bu sağlam ve karlı şirketlerin alış tarafındaki lotlar ise artmaya devam eder.
Sonuç olarak satış tarafındaki lotlar azalıp alış tarafındaki lotlar arttıkça hisse senedinin fiyatı daha da yukarı seviyelere ulaşır. 

Küçük yatırımcılara tavsiyem yatırım yapacakları kağıtlardaki yabancı oranlarını göz önünde bulundurmaları olacaktır. Tabi ki tek kriter bu değildir ama yabancı oranları, F/K, PD/DD gibi temel indikatörler ile beraber analizlere katılırsa daha olumlu sonuçlar alınacaktır.

Çünkü yabancılar uzun vadede karını artıran, düzenli temettü ödeyen ve bilanço açısından sağlam şirketleri seçerler. 

Yabancıların neden bu kadar önemli olduğunu saklama oranlarını düşürdükleri THYAO ve PGSUS gibi kağıtlara bakarak daha iyi anlayabiliriz. Bu hisselerde son yıllarda yabancı takas oranı hızla düşmüş ve hisse fiyatı da ona paralel düşmüştür. 

Yabancı takas oranları ile son söylemek istediğim ise bir hisse senedinin yabancı takasının düşük olması o hisse senedinin iyi olmadığını göstermez. Mesela HEKTS, ADANA, EGEEN, DESPC, EGSER gibi kağıtların yabancı takas oranları düşüktür ama bu kağıtlar da uzun vadede takip edilmesi gereken kağıtlar arasındadır.

Küçük yatırımcılara yardımı olması için 2017 başından bugüne portföyümde olan ve beğendiğim diğer hisse senetlerinin takas oranlarını paylaşıyorum. ( Portföyümde olmayan beğendiğim hisselerden bazıları yakın zamanda portföyüme girecektir.)


1 yorum:

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...