9 Haziran 2020 Salı

En Yaygın 5 Yatırım Portföy Çeşidi

Hisse senedi yatırımcıları çeşitlendirmenin ne kadar önemli olduğunu sürekli olarak duyarlar. Bu, tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamanız anlamına gelir. Çeşitlendirme riski azaltmaya yardımcı olur ve genellikle daha iyi bir yatırım getirisi sağlar.


Bununla birlikte, çeşitlendirmenin birçok yolu var. Bunu nasıl yapacağınızı seçmek size kalmış. Geleceğe yönelik hedefleriniz, risk iştahınız ve kişiliğiniz en önemli beliryecilerdir.

Aşağıdakiler, her birine nasıl başlayacağınıza dair bazı ipuçları içeren beş yaygın yatırım portföy türüdür. Bunlardan biri veya birden fazla kombinasyonun ihtiyaçlarınızı karşılayacağından emin olabilirsiniz.

Agresif Portföy


Agresif bir portföy, büyük kazançlar arar ve onlarla birlikte artan büyük riskleri kabul eder.


Bu tür portföy için hisse senetleri tipik olarak yüksek bir betaya veya genel piyasaya duyarlılığa sahiptir. Yüksek beta stokları, genel piyasadan daha büyük fiyat dalgalanmaları yaşar. Bir hisse senedinin beta 2.0 değeri varsa, genellikle her iki yönde genel pazarın iki katı kadar hareket edecektir.


Agresif yatırımcılar büyümelerinin ilk aşamalarında olan ve benzersiz bir değer önerisi olan şirketleri ararlar. Bu tarz şirketlerin çoğu piyasa oyuncuları için henüz bilinmiyodur.

Hızlı Büyüme Arayın

Kazanç büyümesini hızla artıran ancak ortalama yatırımcı tarafından henüz keşfedilmemiş şirketleri arayın. Çoğu zaman teknoloji sektöründe bulunurlar, ancak diğer endüstrilerde de bulunabilirler.

Agresif bir portföy oluştururken ve sürdürürken risk yönetimi çok önemlidir. Kayıpları minimumda tutmak ve kar elde etmek bu tür yatırımlarda başarının anahtarıdır.

Defansif Portföy


Defansif hisse senetleri genellikle yüksek beta taşımaz. Geniş piyasa hareketlerinden göreceli olarak izole edilirler.

Temel ekonomik iş döngüsüne duyarlı olan dönemsel/düngüsel hisse senetlerinin aksine, defansif hisse senetleri kötü zamanlarda olduğu kadar iyi zamanlarda da başarılıdır. Ekonomi genel olarak ne kadar kötü olursa olsun, günlük yaşam için gerekli olan ürünleri üreten şirketler ayakta kalacaktır.

Zorunlu Tüketim Mal/Hizmeti Sunan Şirketleri Bulun

Günlük yaşamınızdaki temel unsurları düşünün ve bu tüketici ürünlerini temel yapan şirketleri bulun.

Bonus olarak, bu şirketlerin çoğu da sermaye kayıplarını en aza indirmeye yardımcı olan bir temettü sunmaktadır. Defansif portföy çoğu yatırımcı için ihtiyatlı bir seçimdir.

Temettü Portföyü


Temettü portföyü, temettülerden veya diğer dağıtım türlerinden paydaşlara para kazandıran yatırımlara odaklanır.

Temettü portföyündeki hisse senetlerinin bir kısmı da defansif portföye için de seçilebilir, ancak burada öncelikle yüksek verimleri için seçilirler.

Bir temettü portföyü pozitif nakit akışı sağlamalıdır. 
Ancak bu hisse senetlerinin ekonomik iklime de tabi olduğunu unutmayın. 

Yüksek Temettü Verimi Arayın

Yatırımcılar lehine düşen ancak yüksek bir kâr dağıtım politikası sürdüren hisse senetlerinin peşinde olmalıdır. Bunlar, geliri tamamlayabilen ve sermaye kazancı sağlayabilen şirketlerdir. Kamu hizmetleri ve diğer yavaş büyüyen endüstriler aramanızı başlatmak için ideal bir yerdir.

Bir temettü portföyü, bir yatırımcının maaş veya emeklilik gelirini güzel bir tamamlayıcı olabilir.

Spekülatif Portföy


Bu seçenekler arasında spekülatif portföy kumar oynamaya en yakın olanıdır. Burada tartışılan diğerlerinden daha fazla risk almayı gerektirir.

Spekülatif oyunlar ilk halka arzları (halka arzlar) veya devralma hedefleri olduğu söylenen hisse senetlerini içerebilir. Teknoloji veya sağlık firmaları tek bir çığır açan ürün geliştirme sürecinde bu kategoriye girer. İlk petrol üretim sonuçlarını piyasaya sürmek isteyen genç bir petrol şirketi spekülatif bir oyundur.

Finansal danışmanlar genellikle bir kişinin varlıklarının% 10'undan fazlasını spekülatif bir portföyü finanse etmek için kullanılmamasını tavsiye eder.



Kaldıraçlı ETF'ler

Kaldıraçlı borsa yatırım fonlarının (ETF'ler) bugünün piyasalarındaki popülerliği tartışmalı bir şekilde spekülasyonları temsil edebilir. Bunlar cazip yatırımlardır çünkü doğru olanı seçmek kısa sürede büyük karlara yol açabilir.

Spekülatif portföy, başarılı bir şekilde yapılmak isteniyorsa çok fazla araştırma yapılmalıdır. Ayrıca çok fazla analiz, iş ve zaman gerektirir. Spekülatif hisse senetleri, klasik alım-satım yatırımınız değil, tipik trade işlemlerdir.
 

Hibrit Portföy


Karma bir portföy oluşturmak, tahviller, emtialar, emlak ve hatta sanat gibi diğer yatırımlara girmeyi gerektirir. Hibrit portföy yaklaşımında büyük esneklik bulunmaktadır.

Karma Yap!

Geleneksel olarak, bu tür portföy, Blue-chip hisse senetlerinin bir çekirdeğini ve bazı yüksek dereceli devlet veya şirket tahvillerini içerir. GYO'lar da varlıkların bir kısmını oluşturabilir.

Hibrit bir portföy hisse senetlerini ve tahvilleri nispeten sabit oranlarda karıştıracaktır. Bu yaklaşım, birden çok varlık sınıfında çeşitlilik sunar. Kendi içinde faydalıdır çünkü hisse senetleri ve sabit getirili menkul kıymetler tarihsel olarak birbirleriyle negatif bir korelasyon gösterme eğilimindedir.

Sonuç Olarak!


Günün sonunda, yatırımcılar tüm bu portföyleri göz önünde bulundurmalı ve birden fazla bileşiğin doğru olanına, hatta daha iyisine doğru karar vermelidir.

Bir yatırım portföyünün oluşturulması, pasif, endeks yatırım yaklaşımından daha fazla çaba gerektirir. Yalnız giderseniz, portföyünüzü izlemeniz ve daha sık yeniden dengelemeniz gerekir. Herhangi bir portföy türüne çok fazla veya çok az maruz kalınması ek riskler getirir.

Ekstra çabaya rağmen, bir portföy tanımlamak ve oluşturmak yatırım güveninizi artırabilir ve mali durumunuz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...