27 Mayıs 2020 Çarşamba

Asit Test Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nasıl Yorumlanır?

Asit-Test Oranı Nedir?

Asit testi oranı, bir firmanın bilanço verilerini, kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamak için yeterli kısa vadeli varlığa sahip olup olmadığının bir göstergesi olarak kullanır. Bu metrik, belirli durumlarda, işletme sermayesi oranı olarak da bilinen cari orandan daha kullanışlıdır, çünkü envanter gibi hızla tasfiye edilmesi zor olabilecek varlıkları göz ardı eder.


Asit-test oranı aynı zamanda hızlı oran olarak da bilinir.

Asit Test Oranı = (NAkit+Menkul Kıymetler+Alacaklar) / Kısa VAdeli Yükümlülükler

Asit-Test Oranı Nasıl Hesaplanır?

Asit-test oranının payı çeşitli şekillerde tanımlanabilir, ancak ana husus şirketin likit varlıklarına gerçekçi bir bakış açısı kazandırmak olmalıdır. Nakit ve nakit benzeri değerler, menkul kıymetler gibi kısa vadeli yatırımlar kesinlikle dahil edilmelidir.


Alacak hesapları genellikle dahil edilir, ancak bu her sektör için uygun değildir. Örneğin inşaat sektöründe, alacak hesaplarının geri kazanılması diğer sektörlerdeki standart uygulamalara göre çok daha fazla zaman alabilir, bu nedenle bir firmanın finansal pozisyonunun gerçekte olduğundan çok daha güvenli görünmesini sağlayabilir.


Payı hesaplamanın diğer bir yolu, tüm mevcut varlıkları almak ve likit olmayan varlıkları çıkarmaktır. En önemlisi, stokların taşıdıkları stok miktarı nedeniyle perakende işletmeler için resmi olumsuz yönde etkileyeceğini unutmayın. Bilançoda varlık olarak görünen diğer unsurlar, tedarikçilere sağlanan avanslar, ön ödemeler ve ertelenmiş vergi varlıkları gibi kısa vadede yükümlülükleri karşılamak için kullanılmıyorsa çıkarılmalıdır.

Oranın paydası, bir yıl içinde vadesi gelen borçlar ve yükümlülükler olan tüm güncel yükümlülükleri içermelidir. Vadenin bir yıl içinde değişimi asit-test oranına dahil edilmediğine dikkat etmek önemlidir. Bir şirketin ödenecek hesaplarının neredeyse vadesinin gelmiş olması ve alacaklarının tahsil edilmesine aylar olması, şirketin asit test oranının gösterdiğininden daha riskli konumda olduğu anlamına gelir. Bunun tersi de doğru olabilir. Bu bağlamda asit test oranı yorumlarken alacak ve borç tarafının aylar bazında da analizi önemli olabilir.

Asit-Test Oranı Size Ne Anlatıyor?

Asit testi oranı 1'den küçük olan şirketler, mevcut yükümlülüklerini ödemek için yeterli likit varlığa sahip değildir ve dikkatle ele alınmalıdır. Asit-test oranı cari orandan çok daha düşükse, bir şirketin mevcut varlıklarının envantere büyük ölçüde bağımlı olduğu anlamına gelir.

Bununla birlikte, bazı iş modelleri doğal olarak envantere bağımlı olduğundan, bu her durumda kötü bir işaret değildir. Örneğin, perakende satış mağazalarının mutlaka tehlike altında olmadan çok düşük asit testi oranları olabilir.

31 Ekim 2019 tarihinde sona eren üç ay boyunca Wal-Mart Stores Inc.'in asit-test oranı 0.18, Target Corp. ise 0.18 idi. Bu gibi durumlarda, envanter devir hızı gibi diğer metrikler dikkate alınmalıdır. Bir asit-test oranı için kabul edilebilir aralık, farklı endüstriler arasında değişiklik gösterecektir ve karşılaştırmaların, aynı sektördeki akran şirketleri birbirleriyle analiz ederken en anlamlı olduğunu göreceksiniz.

Çoğu endüstri için, asit-test oranı 1'i aşmalıdır. Diğer yandan, çok yüksek bir oran her zaman iyi değildir. Paranın biriktirildiğini ve yeniden yatırılmak yerine hissedarlara iade edilmek veya başka bir şekilde verimli kullanıma dönüştürülmek yerine boşta olduğunu gösterebilir.

Bazı teknoloji şirketleri büyük nakit akışları üretir ve buna bağlı olarak 7 veya 8 gibi yüksek asit testi oranlarına sahiptir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...