5 Mayıs 2020 Salı

Büyüme Hissesi Nedir? Büyüme Hissesi Nasıl Bulunur?

Büyüme hissesi, pazardaki ortalama büyümenin çok üzerinde bir oranda büyümesi beklenen bir şirketin hisse senedidir. Bu hisse senetleri genellikle çok az temettü öderler ya da hiç ödemezler. Bunun nedeni, büyüme odaklı şirketlerin genellikle kısa vadede büyümeyi hızlandırmak için tahakkuk ettikleri kazançları yeniden yatırmak isteyen şirketler olmasıdır. Yatırımcılar büyüme hisselerine yatırım yaptığında, sonunda hisselerini gelecekte sattıklarında sermaye kazançları yoluyla para kazanacaklarını tahmin ederler. Bu şirketlere yatırım yapanlar da temettü kazancından daha çok sermaye kazancı beklentisi içindedirler. 

Piyasadaki şirketlerden hangisi büyüme odaklı şirket olduğunu anlamak için göz önünde bulundurmamız gereken hususlar şunlardır;

1. Büyüme odaklı şirketler, satışları ve kazançları piyasa ortalamasından daha hızlı bir oranda büyütmesi beklenen şirketlerdir.

2. Büyüme odaklı şirketlerin hisse senetleri genellikle pahalı görünüyor, yüksek bir F/K oranında işlem görüyor, ancak şirket hızla büyümeye devam ederse bu tür değerler aslında ucuz olabilir ve bu da hisse fiyatını yükseltir. Buna en iyi örnek son zamanlarda Aselsan, Hektaş ya da bilişim sektöründeki çoğu şirketi sayabiliriz. 

3. Burda dikkat edilmesi gereken husus, yatırımcılar bir büyüme hisse senedi için yüksek bir fiyat ödediğinden, beklentilere göre, bu beklentiler gerçekleşmezse büyüme senetlerinde dramatik düşüşler görebilir.

4. Daha önce dediğimiz gibi büyüme senetleri genellikle temettü ödemezler ya da çok az temettü verimine sahiptirler. Buna örnek olarak Kordsa, Aselsan, Karel, Sasa Polyester ve diğer bişilim sektörü şirketleri verilebilir.

Büyüme Senetleri Nasıl Buluruz?

Büyüme şirketleri herhangi bir sektörde veya endüstride görünebilir ve tipik olarak yüksek fiyat / kazanç (F / K) oranında işlem görürler. Şu anda kazançları olmayabilir, ancak gelecekte de beklenenleri vardır.

Büyüme hisselerine yatırım riskli olabilir. Genellikle temettü teklif etmedikleri için, bir yatırımcının yatırımlarından para kazanması için tek fırsat, sonunda hisselerini satmasıdır. Şirket iyi gitmezse, yatırımcılar satış zamanı geldiğinde ana para düzeyinde bir kayıp oluşabilir. 

Büyüme hisse senetleri birkaç ortak özelliği paylaşma eğilimindedir. Örneğin, büyüme şirketleri benzersiz ürün gruplarına sahip olma eğilimindedir. Patentleri olabilir veya endüstrilerinde diğerlerinin önüne geçen teknolojilere erişebilirler. Rakiplerin önünde kalmak için, daha uzun vadeli büyüme sağlamanın bir yolu olarak daha yeni teknolojiler ve patentler geliştirmek için kârı yeniden kullanıyorlar.

Ürünleri sayesinde, genellikle sadık bir müşteri tabanına veya endüstrilerinde önemli miktarda pazar payına sahiptirler. Örneğin, bilgisayar uygulamaları geliştiren ve yeni bir hizmet sunan ilk şirket, yeni bir hizmet sunan tek şirket olarak pazar payı kazanarak bir büyüme senedi haline gelebilir. Diğer uygulama şirketleri, hizmetin kendi sürümleriyle pazara girerse, en fazla sayıda kullanıcıyı çekmeyi ve elinde tutmayı başaran şirketin büyüme senedi olma potansiyeli daha yüksektir.


Genellikle küçük şirketlere ait hisse senedi büyüme senedi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı büyük şirketler de büyüme şirketleri olabilir.

Büyüme Hisseleri ve Değer Hisseleri


Büyüme hisseleri değer hisselerinden farklıdır. Yatırımcılar, ana şirketteki güçlü büyümenin bir sonucu olarak büyüme senetlerinin önemli sermaye kazançları kazanmasını beklemektedir. Bu beklenti, bu hisse senetlerinin genellikle F/K oranlarındaki yüksek fiyatları nedeniyle aşırı değerlenmiş görünmesine neden olabilir.

Aksine, değer senetleri  genellikle piyasa tarafından hafife alınır veya yok sayılır, ancak sonunda değer kazanabilirler. Yatırımcılar ayrıca genellikle ödedikleri temettülerden de kâr etmeye çalışırlar. Değerli hisse senetleri düşük fiyat / kazanç (F / K) oranında işlem yapma eğilimindedir.

Bazı yatırımcılar çeşitlilik için hem büyüme hem de değer senetlerini portföylerine dahil etmeye çalışabilirler. Diğerleri daha çok değer veya büyümeye odaklanarak uzmanlaşmayı tercih edebilir.

Bazı değer senetleri , yetersiz kazanç raporları veya medyanın olumsuz ilgisi nedeniyle düşük fiyatlıdır. Bununla birlikte, genellikle sahip oldukları bir özellik, güçlü temettü ödeme geçmişleridir. Güçlü bir kâr payı kaydına sahip bir değer stoku, bir yatırımcıya güvenilir gelir sağlayabilir. Değerli hisse senetlerinin çoğu, özellikle yenilikçi olmasalar veya büyümeye hazır olsalar bile, işlerinde kalmaya güvenebilecekleri eski şirketlerdir. Genel olarak benim de sevdiğim şirketler vardır değer şirketi olarak. Bunlara örnek verecek olursak, Tüpraş, Ereğli, Vestel Beyaz Eşya, Tofaş, Ford Oto, Çimentolar, İş Menkul Değerler, Aksa Akrilik gibi sayılabilir. 

Genel olarak porföy oluştururken büyüme ve değer hisselerinden anlamlı bir sepet yapmak makul bir getiri oranı sağlayabilir. Bununla beraber piyasadaki şirketlere bakarsak hem büyüme hem de değer hissesi olan şirketler de vardır. Bunun en tipik örneği ise Ege Endüstridir. Başka örnek verecek olursak Kordsa, Soda Sanayi, Jantsa gibi örnekler verilebilir. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...