8 Mayıs 2020 Cuma

Hisse Senedi Analizi Nedir? Temel Analiz ve Teknik Analiz Nedir?

Hisse Senedi Analizi Nedir?


Hisse senedi  Analizini Anlama

Hisse senedi analizi yatırımcıların ve traderların alım satım kararları almaları için bir yöntemdir. Geçmiş ve güncel verileri inceleyerek ve değerlendirerek, yatırımcılar ve traderlar bilinçli kararlar alarak piyasalarda avantaj elde etmeye çalışırlar.


Temel Analiz


İki temel hisse senedi analizi türü vardır: temel analiz ve teknik analiz. Temel analiz, finansal kayıtlar, ekonomik raporlar, şirket varlıkları ve pazar payı gibi kaynaklardan elde edilen verilere odaklanır. Halka açık bir şirket veya sektör hakkında temel analiz yapmak için, yatırımcılar ve analistler genellikle bir şirketin finansal tablolarındaki (bilanço, gelir tablosu, nakit akışı tablosu ve dipnotlar) metrikleri analiz eder. Bu finansal veriler KAP  aracılığıyla kamuoyuna açıklanır. 

Bir şirketin finansal tablolarında hisse senedi analizi yaparken, bir analist genellikle bir şirketin karlılık, likidite, ödeme gücü, verimlilik, büyüme yörüngesi ve kaldıraç ölçüsünü kontrol eder. Bir şirketin ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemek için farklı oranlar kullanılabilir. Örneğin, cari oran ve hızlı oran, bir şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini mevcut varlıkları ile ödeyip ödeyemeyeceğini tahmin etmek için kullanılır. Cari oran için formül, dönen varlıkların bilançodan alınabilecek rakamlara, dönen varlıklara bölünmesiyle bulunur. İdeal bir cari oran diye bir şey olmamasına rağmen, 1'den düşük bir oran hisse senedi analisti için şirketin kötü finansal sağlıkta olduğunu ve vadesi geldiğinde kısa vadeli borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğini gösterebilir.

Bilançoya baktığında, bir hisse senedi analisti bir şirketin cari borç seviyelerini bilmek isteyebilir. Bu durumda, bir hisse senedi analisti, toplam yükümlülükleri toplam varlıklara bölerek hesaplanan borç oranını kullanabilir. 1'in üzerindeki borç oranı tipik olarak bir şirketin varlıklardan daha fazla borcu olduğu anlamına gelir. Bu durumda, şirketin yüksek bir kaldıraç derecesi varsa, bir hisse senedi analisti faiz oranlarındaki artışın şirketin temerrüde düşme olasılığını artırabileceği sonucuna varabilir.

Hisse senedi analizi, yatırımcıya şirketin büyüyor, istikrarlı veya kötüleştiğine dair bir fikir vermek için bir şirketin mevcut finansal tablolarını önceki yıllarda finansal tablolarıyla karşılaştırmayı içerir. Bir şirketin finansal tabloları aynı sektördeki bir veya daha fazla şirketin finansal tabloları ile de karşılaştırılabilir. Bir hisse senedi analisti, rakip iki şirketin faaliyet kar marjlarını gelir tablolarına bakarak karşılaştırmak isteyebilir. Faaliyet kar marjı, faaliyet giderleri ödendikten sonra ne kadar gelirin kaldığını ve işletme dışı maliyetleri karşılamak için hangi gelirin ne kadar kaldığını gösteren ve faaliyet gelirinin gelire bölünmesiyle hesaplanan bir orandır. Faaliyet marjı 0,30 olan bir şirket, 0,03 marjı olan bir şirketten daha avantajlı olarak incelenecektir. 0.30 faaliyet karı, her gelir Türk Lirası için bir şirketin işletme maliyetleri karşılandıktan sonra 30 kuruş kaldığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, şirket, değişken veya işletme maliyetlerini ödemek için net satışlarda her dolardan 70 kuruş kullanır.

Teknik Analiz


İkinci hisse senedi analiz yöntemi teknik analizdir. Teknik analiz, gelecekteki fiyat hareketlerinin olasılığını tahmin etmek için geçmiş ve şimdiki fiyat hareketinin incelenmesine odaklanmaktadır. Teknik analistler finansal piyasayı bir bütün olarak analiz eder ve öncelikle fiyat ve hacim ile piyasayı harekete geçiren talep ve arz faktörleri ile ilgilenir. Grafikler, belirli bir zaman dilimi içinde bir hisse senedinin eğiliminin grafik bir resmini gösterdiğinden teknik analistler için önemli bir araçtır. Örneğin, bir grafik kullanarak, bir teknik analist belirli alanları destek veya direnç seviyesi olarak işaretleyebilir. Destek seviyeleri mevcut işlem fiyatının altında önceki düşüklerle işaretlenir ve direnç işaretleri hisse senedinin mevcut piyasa fiyatının üzerinde önceki yükseklere yerleştirilir. Destek seviyesinin altında bir kırılma hisse senedi analisti için düşüş eğilimi gösterirken, direnç seviyesinin üzerinde bir kırılma yükseliş eğilimi gösterecektir.

Teknik hisse senedi analizi sadece arz ve talep miktarları, analiz edilen fiyat eğilimini etkilediğinde etkilidir. Bir fiyat hareketinde dış faktörler söz konusu olduğunda, hisse senetlerini teknik analiz kullanarak analiz etmek başarılı olmayabilir.  Hisse senedi fiyatını etkileyebilecek arz ve talep dışındaki faktörlere örnek olarak hisse senedi bölünmeleri, birleşme, temettü duyuruları, bir şirketin CEO'sunun ölümü, bir terör saldırısı, muhasebe skandalları, yönetim değişikliği, para politikası değişiklikleri sayılabilir , vb. (Ayrıca burada ünlü sözümüzü belirtebiliriz - Para Tekniği Bozar. :)

Hem temel hem de teknik analiz bağımsız olarak veya birlikte yapılabilir. Bazı analistler her iki analiz yöntemini kullanırken, diğerleri analize yapışır. Her iki durumda da, hisse senetlerini, sektörleri ve piyasayı araştırmak için hisse senedi analizini kullanmak, kişinin portföyü için en iyi yatırım stratejisini oluşturmanın önemli bir yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...