30 Kasım 2020 Pazartesi

Serbest Nakit Akışı (Free Cash Flow) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nasıl Yorumlanır?

Serbest Nakit Akışı Nedir?

Serbest nakit akışı, bir şirketin faaliyetleri yoluyla ürettiği nakitten şirket tarafından yapılan harcamaların düşülmesi ile bulunan nakit tutarıdır. Diğer bir deyişle, serbest nakit akışı, bir şirketin işletme giderlerini ve sermaye harcamalarını (CapEx) ödedikten sonra kalan nakittir.

Serbest nakit akışı, bir şirketin operasyonları desteklemek ve sermaye varlıklarını korumak için nakit çıkışlarını muhasebeleştirdikten sonra ürettiği nakittir. Kazançlardan veya net gelirden farklı olarak, serbest nakit akışı, gelir tablosunun nakit olmayan giderlerini hariç tutan ve ekipman ve varlık harcamalarının yanı sıra bilançodan işletme sermayesindeki değişiklikleri de içeren bir karlılık ölçüsüdür.

Serbest Nakit Akışı işletme sermayesindeki değişiklikleri hesaba kattığı için, bir şirketin değeri ve temel eğilimlerinin sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Örneğin, ödenecek borç hesaplarda bir azalma ( nakit çıkış), satıcıların şirketten daha hızlı ödeme istediği anlamına gelebilir. Alacak hesaplarındaki (nakit giriş) bir azalma, şirketin müşterilerinden daha hızlı nakit tahsil ettiği anlamına gelebilir. Envanterdeki bir artış (çıkış), satılmayan ürünlerin stokunu gösterebilir. İşletme sermayesinin bir karlılık ölçüsüne dahil edilmesi, gelir tablosunda göremediğimiz bir noktayı görmemizi sağlar. 

Serbest nakit akışı, bir şirketin nakit yaratmada ne kadar verimli olduğunu gösterir ve bir şirketin, fonlama işlemleri ve sermaye harcamalarından sonra, hissedarları temettüler ve hisse geri alımları yoluyla ödüllendirmek için yeterli nakde sahip olup olmadığını belirlemede önemli bir ölçüttür.

Serbest nakit akışı, artan serbest nakit akışının tipik olarak artan kazançlardan önce gelmesinden dolayı, gelecekte kazançların artabileceğinin yatırımcılara değer vermesinin erken bir göstergesi olabilir. Bir şirketin artan serbest nakiy akışı varsa, bunun nedeni gelir ve satış büyümesi veya maliyet düşüşleri olabilir. Diğer bir deyişle, artan serbest nakit akışları, gelecekte yatırımcıları ödüllendirebilir, bu nedenle birçok yatırımcı, serbest nakit akışını bir değer ölçüsü olarak değerlendirir. Bir şirketin hisse fiyatı düşük olduğunda ve serbest nakit akışı arttığında, kazançların ve hisselerin değerinin yakında yükselme olasılığı yüksektir.

Serbest Nakit Akışı Nasıl Hesaplanır?

Serbest Nakit Akışı = Net Gelir + Faiz Harcamaları + Nakit Olmayan Giderler (Amortisman vb.) - İşletme Sermeyesindeki Değişim - Sermaye Harcamaları (Capex)


Şirketler İçin "yi Serbest Nakit Akışı  Nasıl Tanımlanır? 

Çoğu finansal web sitesi serbest nakit akışının bir özetini veya serbest nakit akışının çoğu halka açık şirket için trendinin bir grafiğini sağlayacaktır. Bununla birlikte, asıl zorluk bundan sonra başlıyor: İyi Serbest Nakit Akışını neler oluşturur? Çok iyi Serbest Nakit Akışına sahip birçok şirket, kötü hisse senedi eğilimlerine sahip olabilmektedir (ya da tam tersi). 

Teknik analistlerden ödünç alabileceğimiz bir kavram olan trend analizi ile, Serbest Nakit Akışına ilişkin kazançların veya gelirin mutlak değerlerinden ziyade, temel performansın zaman içindeki eğilimine odaklanabiliriz. Esasen, hisse senedi fiyatları temelde yatan değerlerin bir fonksiyonu ise, o zaman pozitif bir Serbest Nakit Akışı eğilimi ortalama olarak pozitif hisse senedi fiyatı eğilimleriyle ilişkilendirilmelidir.

Yaygın bir yaklaşım, risk ölçüsü olarak Serbest Nakit Akışı trendlerinin zaman içindeki değişimine odaklanmaktır. Serbest Nakit Akışının trendi son dört ila beş yıl boyunca sabitse, hisse senetlerindeki yükseliş trendlerinin gelecekte bozulma olasılığı daha düşüktür. Ancak düşen Serbest Nakit Akışı eğilimleri, özellikle kazançlar ve satış eğilimlerinden çok farklı olan  Serbest Nakit Akışını eğilimleri, gelecekte daha yüksek bir olumsuz fiyat performansı olasılığını göstermektedir.




17 Kasım 2020 Salı

Fiyat-Kazanç / Büyüme (PEG) Oranı Nedir? Nasıl Yorumlanır?

PEG ismi, İngilizce Price – Earning – Growth kelimelerinden gelmektedir. Fiyat – kazanç – büyüme olarak Türkçeye çevrilir. Anlamı ise bir hisse senedinin fiyat/kazanç oranının belirli bir dönem için kazançlarının büyümeye oranıdır.

Fiyat / kazanç / büyüme oranı (PEG oranı), bir hisse senedinin fiyat / kazanç (F/K) oranının, belirli bir dönem için kazançlarının büyüme oranına bölünmesiyle elde edilir. PEG oranı, bir hisse senedinin değerini belirlemek için kullanılırken aynı zamanda şirketin beklenen kazanç büyümesini de hesaba katıyor ve standart F/K oranından daha eksiksiz bir resim sağladığı düşünülüyor.

PEG Oranı Nasıl Hesaplanır?


PEG oranını hesaplamak için, bir yatırımcı veya analistin söz konusu şirketin F/K oranını araması veya hesaplaması gerekir.

F/K oranı hesaplandıktan sonra, hisse senedini takip eden finansal web sitelerinde bulunan analist tahminlerini kullanarak söz konusu hisse senedi için beklenen büyüme oranını bulunur ve iki rakam birbirlerine oranlanarak PEG oranı hesaplanır. 

Fiyat / Kazanç-Büyüme Oranı Bize Ne Anlatır?

Düşük bir F/K oranı, bir hisse senedinin iyi bir satın alma gibi görünmesine neden olabilirken, hisse senedinin PEG oranını elde etmek için şirketin büyüme oranını hesaba katmak farklı bir hikaye anlatabilir. PEG oranı ne kadar düşükse, gelecekteki kazanç beklentileri göz önüne alındığında, hisse senedi o kadar ucuz olduğu değerlenebilir. Bir şirketin beklenen büyümesini F/K oranına eklemek, yüksek bir büyüme oranına ve yüksek bir F/K oranına sahip şirketler açısından daha sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı sunar. Yüksek F/K oranına sahip bir şirket eğer yüksek bir büyüme oranına sahipse PEG oranı daha düşük hesaplanır ve  bu durumda sadece yüksek F/K oranından dolayı seçmedeğimiz şirketi seçmemizi sağlayabilir. Bu tür şirketlere en güzel örnekler teknoloji şirketleridir. Mesela Borsa İstanbula baktığımız Aselsan, Karel, Arena, Ard Yazılım gibi yazılım ve teknoloji ağırlıklı şirketlerin her zaman daha yüksek F/K ile fiyatlandığını görürüz. Sadece F/K oranına bakarak analiz yaptığımız durumlarda bu şirketler radarımıza girmeyecektir. 

Bir PEG oranı sonucunun yüksek veya düşük fiyatlı bir hisse senedini gösterme derecesi endüstriye ve şirket türüne göre değişir.Genel bir kural olarak, bazı yatırımcılar PEG oranının 1'in altında olması gerektiğini düşünüyor.

Tanınmış yatırımcı Peter Lynch'e göre, bir şirketin F / K'sı ve beklenen büyümesi eşit olmalıdır, bu da oldukça değerli bir şirketi ifade eder ve 1.0 PEG oranını destekler.Bir şirketin PEG değeri 1.0'ı aştığında, aşırı değerli kabul edilirken, PEG değeri 1.0'ın altında olan bir hisse senedi değerinin ucuz olduğu kabul edilir.

PEG Oranının Nasıl Kullanılacağına Örnek

PEG oranı, şirketleri karşılaştırmak ve bir yatırımcının ihtiyaçları için hangi hisse senedinin daha iyi seçim olabileceğini görmek için aşağıdaki gibi yararlı bilgiler sağlar.

İki varsayımsal şirket, A Şirketi ve B Şirketi için aşağıdaki verileri varsayalım:


A Şirketi:

Hisse başına fiyat = 20 TL

Bu yıl HBK = 1 TL

Geçen yıl HBK = 0,85 TL

B şirketi

Hisse başına fiyat = 50 TL

Bu yıl HBK = 2 TL

Geçen yıl EPS = 1,4 TL

Bu bilgiler göz önüne alındığında, her şirket için aşağıdaki veriler hesaplanabilir.


A Şirketi

F / K oranı = 20 TL/ 1 TL = 20

Kazanç büyüme oranı = (1 TL / 0,85 TL) - 1= %17

PEG oranı = 20/17 = 1.17

B şirketi

F / K oranı = 50 TL/ 2 TL = 25

Kazanç büyüme oranı = (2  TL / 1,4 TL) - 1 =% 43

PEG oranı = 25/43 = 0.59

​Birçok yatırımcı, A Şirketine bakabilir ve iki şirket arasında daha düşük bir F / K oranına sahip olduğu için onu daha cazip ve daha ucuz olduğunu düşünebilir. Fakat PEG oranlarına baktığımızda ise B şirketi daha düşük PEG oranı ile daha cazip bir yatırım olacaktır. Bu örnekten anladığımız husus A şirketinin halihazırda daha düşük F/K oranından dolayı daha ucuz görünse de büyüme oranını göz önüne aldığımızda B şirketi daha hızlı büyüyeceği için yüksek F/K oranını önümüzdeki yıllarda daha düşük seviyelere çekeceğidir. 

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...