28 Kasım 2016 Pazartesi

Aygaz (AYGAZ) Şirket Analizi 2016 3. Çeyrek

1961 yılında kurulan Aygaz, LPG’nin üretimi, temini, stoklanması, dolumu ve LPG’li cihaz üretimi ile satışını kapsayan tüm süreçleri gerçekleştiren Türkiye’de tek LPG şirketidir. LPG sektöründe faaliyet gösteren halka açık ilk şirket olan Aygaz, 81 ilde 3800’ü aşkın tüpgaz bayi ve otogaz istasyonuyla hizmet vermektedir.

Aygaz'ın genel hatları itibarıyla ürünleri otogaz, tüpgaz, dökmegaz, doğalgaz ve bunlarla ilgili cihazlardır.(Mogaz ve Lipetgaz birer AYGAZ markasıdır)

(Söz konusu bilgileri vermemin nedeni bir şirkete yatırım yaparken onu tam anlamıyla tanımalıyız, faaliyetleri nedir,sattığı ürünler nedir bilmemiz gerekir. Bu konuyu başka bir yazıda detaylı olarak ele alacağım.)

2016 yılı ilk 9 aylık finansallar itibarıyla;

Sermayesi------------------------300.000.000 TL
Özsermayesi---------------------2.642.480.000 TL
Piyasa Değeri--------------------3.234.000.000 TL
Karı (2016 İlk 9 ay)---------------276.541.000 TL
F/K Oranı------------------------------------7,66
Piyasa Değeri/ Defter Değeri------------------1.21 olarak gerçekleşmiştir.

Genel olarak oranları ve rakamları verdikten sonra Aygaz Şirket Analizine geçebiliriz. Aygaz beğendiğim hisse senetlerinden biridir. Bunun bir çok nedeni vardır;
         1.) İlk olarak yukarıdaki rakamlardan da görüleceği üzere  7,66 gibi düşük bir  F/K oranına sahip olmasıdır. ( daha önceki yazımda belirttiğim gibi 10'dan küçük F/K oranları o hisse senedi için olumlu bir durumdur. Önceki yazıma bakabilirsiniz.) 2016 son çeyrek finansalların açıklaması ise mevcut piyasa değeri varsayımı altında daha düşük bir F/K oranına sahip olacaktır. Düşük F/K oranı ise eninde sonunda şirketin piyasa değerini artıracaktır. Çünkü şirket her yıl düzenli olarak kayda değer bir katma değer yaratıyor demektir. Düşük F/K oranına sahip hisse senetlerini takip ederseniz dediğim olguyu çok rahat gözlemleyebilirsiniz. 

         2.) İkinci nedeni ise uzun vadeli yatırımcıların göz bebeği olan temettüdür. Aygaz son 20 yıldır düzenli olarak temettü dağıtmaktadır. Bu 20 yıllık sürede ülkemizde ciddi ekonomik krizler olsa da Aygaz temettü dağıtmaya hiç ara vermemiştir. Bu Aygaz hisse senetlerini uzun vadeli yatırım yapmak için çok cazip hale getirmektedir. 

         3.) Aygaz kendi otogaz markası ileTürkiye otogaz pazarında lider konumdadır. Opet ile birlikte yakaladığı sinerji ile diğer otogaz firmalarını geride bırakmıştır. Her opet istasyonu aynı zamanda bir Aygaz istasyonu olduğu için Türkiye'de çok yaygın bir istasyon ağına sahiptir. 
            Aygaz otogaz, Aygaz'ın  amiral gemisidir. Çünkü Türkiye LPG piyasasında 2015 yılında tüplü LPG %20,1, dökme LPG %4,3 ve otogaz %75,6 pazar payına sahip olmuştur. 2006 yılında söz konusu oranlar ise tüplü LPG %42,4 dökme LPG %13,52 ve otogaz ise %44,08 düzeyindedir. Görüldüğü üzere son 10 yılda ülkemizde tüplü LPG ve dökme LPG kullanımı azalmışken otogaz kullanımı artmıştır. 2006 yılında satılan toplam otogaz 3.517.639 ton iken 2015 yılında toplam otogaz satımı 4.061.064 ton olarak gerçekleşmiştir ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir.
           2015 yılı itibarıyla Aygaz otogaz piyasasında % 25,31 pazar payı ile piyasanın en büyük otogaz satıcısı pozisyonundadır. En yakın rakibinin pazar payı ise %14,03 düzeyindedir. Opet ile işbirliği ve yaygın istasyon ağı ile Aygaz'ın otogaz piyasasında lider olması şaşırtıcı bir durum değildir.
            Türkiye gibi genç dinamik bir demografik yapıya sahip ve nüfus artışı gösteren bir ülkede önümüzdeki yıllarda otomobil talebi ve otogaz talebi artacaktır. Bu da Aygaz'ın karını artırmasında önemli bir etken olacaktır. Başka bir deyişle Aygaz ülkede herkesin kullandığı bir şey olan otogaz satmakta ve bunu %25,31 pazar payı ile yapmaktadır. (söz konusu oranlar EPDK LPG Piyasası Sektör Raporundan alınmıştır.)
           Ülkemizde 2015 yılında TÜİK verilerine göre mevcut araçların % 41,1'i LPG'li araçlardan oluşmaktadır. LPG'li araçların benzinli ve dizel araçları geride bırakması Aygaz'ın önümüzdeki yıllarda kar artışı sağlayacağı konusunda önemli bir göstergedir.

           4.) Her ne kadar otogaz Aygaz'ın amiral gemisi olsa da Aygaz aynı zamanda tüplü LPG ve dökme LPG satışlarında da pazar lideridir. Yine 2015 EPDK LPG Piyasası Sektör Raporuna göre Aygaz tüplü LPG'de %42,12 dökme LPG'de ise %40,88 oranları ile pazar lideridir. Önümüzdei yıllarda ülkemizdeki nüfus artış hızı yine tüplü LPG ve dökme LPG satışlarında artıcı bir rol oynayacaktır.

            5.) Otogaz, tüpgaz ve dökme gazın yanı sıra Aygaz doğalgaz sektöründe de faaliyet göstermektedir. 2004 yılında kurulan ve Aygaz iştiraki olan Aygaz Doğal Gaz, boru hatları üzerinden serbest tüketicilere doğal gazın ve boru hatları üzerinden doğal gaz kullanamayan tüketicilere özel taşıma araçları ile LNG’nin toptan satışı ve iletimi faaliyetlerini yürütmektedir. 
             Doğal gaz piyasasında faaliyet göstermekte olan Aygaz Doğal Gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satışı ve iletimine ilave olarak, 01 Ocak 2010 tarihi itibariyle boru hatları üzerinden serbest tüketici statüsündeki kullanıcılara doğal gaz tedarik etmeye başlamıştır.

              Faaliyetlerini, “doğal gaz piyasasının çok yönlü oyuncusu olmak” vizyonuyla sürdüren Aygaz Doğal Gaz, pazar dinamiklerini ve fırsatları yakından izlemektedir.(6. maddenin ilk paragrafı Aygaz tarafından doğalgaz alanına yapılabilecek bir yatırımdır)

            6.) Aygaz'ın önümüzdeki yıllarda  büyümeye devam edecek olması. Aygaz bünyesinde faaliyet gösteren ADG Enerji Yatırımları A.Ş. 2016 yılında, doğalgaz arz güvenliğinde kritik rol oynaması beklenen yüzen LNG depolama ve tekrar gazlaştırma tesisi (FSRU) kurmak için EPDK'ya için lisans başvurusunda bulundu. Bu kapsamda, İzmir'de kurulacak olan FSRU tesisi sisteme günlük 14 milyon metreküp doğalgaz tedarik edecek. Birkaç yıl içinde devreye girmesi planlanan tesis, sisteme yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak ve 170 bin metreküp de sıvılaştırılmış doğalgaz depolayacak.

                  Ayrıca Aygaz bünyesinde faaliyet gösteren bir diğer şirket olan Entek Elektrik Üretimi A.Ş. EÜAŞ'ye ait, Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santralleri ile bu Santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesine katılacağını açıklamıştır.

           Sonuç olarak; yukarıda detaylarını belirttiğim, 

+ düşük F/K oranı, 
+ düzenli ve yüksek temettü dağıtım politikası, 
+ otogaz, tüpgaz ve dökmegaz pazarında pazar lideri olması,
+ doğalgaz piyasasında yeni yatırım yapmak istemesi ve doğalgaz sektöründe çok yönlü bir oyuncu olmak istemesi,bununla birlikte Elektrik piyasasında HES ihalelerine katılması,
+ önümüzdeki yıllarda ülkemizde otogaz ve doğalgaz talebinin artacak olması,
+ kurumsal bir firma olması 
                                       AYGAZ'ı en beğendiğim hisse senetleri arasına yerleştirmektedir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...