28 Kasım 2016 Pazartesi

Fiyat/Kazanç Oranı İle Yatırım Yapmak

Daha önceki yazımda F/K oranı nasıl hesaplanır üzerinde durmuştuk. Bu yazıda ise F/K oranı nasıl kullanılır ve F/K oranlarına değerlendirilerek nasıl hisse senedi seçimi yapılır üzerinde duracağız.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerini genel olarak ikiye ayırırım:

1. F/K oranı "10" civarı ve daha düşük olan hisseler,
2. Diğer hisseler.

Evet F/K oranı bu kadar önemli  ve keskin bir indikatördür.

F/K oranına dayalı analiz yaparken dikkat etmemiz gereken hususları ise şöyle sıralayabiliriz: 

1. F/K oranı şirket hakkında bize önemli bir ipucu verir fakat sadece F/K oranı düşük diye bir hisse senedine yatırım yapılmaz. F/K oranının iki bileşeni vardır, birincisi şirketin piyasa değeri diğeri şirketin yıllık karı.Piyasa değeri Borsa İstanbul'da belirlendiği için bu veriyi fix olarak alıyoruz. Öte yandan ilgili yıl içinde şirketin bir defaya mahsus gelirlerden dolayı karı yüksek çıkmışsa bu şirketin F/K oranının düşük olması anlamlı olmayabilir.

Örneğin, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında piyasa değeri sırasıyla 300, 340, 370 ve 400 Milyon TL olan bir şirketin yıllık karları aşağıdaki gibi olsun;

2012 Yıllık Kar: 23 Milyon TL.
2013 Yıllık Kar :26 Milyon TL.
2014 Yıllık Kar 32 Milyon TL.
2015 Yıllık Kar: 129 milyon TL.

2016 yılında şirket finansallarını inceleyen bir yatırımcı 2015 yılında şirketin 3,10 F/K oranı ile değerlendiği görerek yatırım için cazip bir şirket olduğunu düşünebilir. Burada önemli olan şirket bu kar artışını nasıl sağlamış?.
Mesela bir defaya mahsus finansal duran varlık satımı gibi bir işlemden dolayı bu kar artışı sağlanmışsa muhtemelen 2016 yılında bu kar rakamını yakalamayacak ve F/K oranı yükselecektir. Burdan dikkat edilmesi gereken şirkete 3,10 F/K oranı hep devam edecekmiş gibi yatırım yapmamaktır. Çünkü 2012, 2013 ve 2014 yıllarında F/K oranı sırasıyla 13,04 13,07 ve 11.56 olarak gerçekleşmiştir.

Sonuç olarak burdan çıkaracağımız ders; son bir yılın F/K oranını değil son 3-4 yılın F/K oranlarını dikkate alarak bir F/K oranı analizi yapmaktır. 

2. F/K oranının mevcut piyasa şartlarında 10 dan düşük olmasının yatırım için bir yeşik ışık olacağını söylemiştik. Burada diğer önemli bir nokta  sektörde yer alan şirketlerin F/K oranlarının ortalaması yani kısaca sektör ortalaması. 

Şirketin F/K oranı içinde bulunduğu sektörden daha düşük ise bu şirket için pozitif bir durumdur. Şirket aynı sektördeki aynı faaliyetleri gerçekleştiren şirketlere göre daha fazla değer (kar) üretiyor demektir. Bu durum kısa zamanda şirketin piyasa değerini artıracak ve dolayısıyla sizin de ortağı olduğunuz şirket daha değerli olacaktır. Elinizde bulunan şirket hisse senetlerinin fiyatları artacaktır.


3. Bir şirketin F/K oranı bizim kritik değerimiz olan 10 dan düşük olabilir ama şirketin önümüzdeki yıllarda da benzer kar artışını sağlayıp sağlayamayacağını analiz etmek gerekir. Şirketin içinde bulunduğu pazar koşulları, şirketin özel durumu, rekabet gibi koşullar dikkate alınarak önümüzdeki yıllarda şirketin nasıl bir büyüme ve kar artışı göstereceğinin analiz edilmesi gerekir.

4.  F/K oranının yanında sektör analizi, bilanço analizi gibi analizler de kullanılarak düşük F/K oranı desteklenmelidir.

Sonuç olarak düşük F/K oranı hisse senedi yatırımı için gereklidir ama yeterli değildir.

Hisse senetleri fiyatlarını döner dolaşır kar rakamları belirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...