28 Kasım 2016 Pazartesi

Borsa Düşerken Ne Yapacağız?

Öncelikle şunu baştan söylemekte yarar var. Borsa cesaret ve sabır işidir. 

Borsa yükselirken işler genel olarak kolaydır, sahip olduğunuz hisse senetleri günlük, saatlik olarak değer kazandıkça insanda hem para kazanmanın mutluluğu hem de doğru hisse senedi seçmenin gururu hasıl olur. Fakat borsa düşerken ne yapacağız? Bu nokta borsada uzun vadeli yatırımın başarısının en önemli ayağıdır.

İlk olarak borsanın zaman zaman değer kaybedeceğini, borsa çöküşlerinin olabileceğini baştan kabul etmek gerekir. Nakitiniz varsa bu durumlarda bazı hisse senetlerini daha uygun fiyattan satın alabilirsiniz. Tüm nakitiniz hisse senetlerinde ise yani yeni hisse senetleri alamıyorsanız borsa düştüğünde elinizdeki hisse senetlerini ucun fiyattan diğer yatırımcılara kaptırmamak gerekir. 

Borsa düşüşlerinde elinizdeki hisse senetlerini satmamanız için yapmanız gereken iş uzun vadeli resme odaklanmaktır.
Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri borsası 1926-1996 arasındaki 70 yıllık periyotta tam 40 kez yüzde 10 veya daha fazla değer kaybetmiştir. Hatta bu düşüşlerin 13 tanesi yüzde 33 oranında gerçekleşmiştir. Bütün bu düşüş ve çöküşlere rağmen bu 70 yılda borsa yatırımcılarına yıllık ortalama yüzde 11 değer kazandırmıştır.

Benzer durumu 1990 lı yıllardan günümüze uzanan periyotta Türkiye için de yapabiliriz;

20 Mayıs 1998 Cuma günü  3.266 puandan kapanan Bist 100 endeksi 26 Kasım 2016 Pazartesi günü 74.990 puandan kapanmıştır. (Bu süreçte dağıtılan temettüler ise hesaba katılmamıştır.) 
18 yıl gibi bir sürede Türkiye Kasım 2000, Şubat 2001 ve 2008 krizlerini atlatmıştır. Bu krizlere ve düşüşlere rağmen yatırımınız 18 yıllık bir sürede temettüler hariç yaklaşık 25 katına çıkmıştır. 
( Bist 100 endeksi yerine F/K oranı düşük ve her yıl düzenli temettü veya bedelsiz hisse senedi veren bir portföye yatırım yapılmış olsa bu 25 kat rakamının daha üzerine çıkılabilecekti.)

Sonuç olarak rakamlar ortada, böyle bir kazanç sağlamak için önce cesur olarak hisse senedi almalısınız ikinci olarak ise borsa düşüşlerinde hisse senetlerinizi ucuz fiyata satmamak için sabırlı olmalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...