12 Aralık 2016 Pazartesi

Hisse Senedi Derinlik Analizi Nedir? Nasıl Kullanılır?

      Hisse senedi derinlik analizi; bir hisse senedine ilişkin olarak alış ve satış kademelerinde her fiyat kademesi için kaç adet ve kaç kişi tarafından lot alış ve satış emrinin girildiğinin anlık olarak takip edilmesidir. Derinlik hizmeti genel olarak aracı kurumlar tarafından ücretli bir hizmet olarak sunulmaktadır ya da belirli bir işlem hacmine bağlı olarak kişilere ücretsiz sağlanabilmektedir. (ücretsiz derinlik hizmeti almak isteyen arkadaşlar özelden bana mesaj atabilir.)

       Peki derinlik analizini hisse senedi alıp satarken nasıl kullanacağız?

İlk olarak şunu belirtmekte yarar var, derinlik ekranında gördüğünüz alış ve satış emirleri mutlaka gerçekleşecek emirler değildir. Mesela derinlik analizinde alış kısmında çok yüklü bir lot alış emri girildiğini görebilirsiniz. Bu emir gerçekleşmesi durumunda hisse senedi için tabiki olumlu bir durumdur ama emir sahibi alış emri gerçekleşmeden emri iptal edebilir. Sonuç olarak yüklü alış emri gözükmesine rağmen gerçekte çok az bir kısmı gerçekleşmiş olabilir. Bu noktaya küçük yatırımcılar özellikle dikkat etmeliler. Çünkü spekülatörler alış ve satış emirlerini hisse senedi fiyatı konusunda beklenti oluşturacak şekilde kullanabilmektedirler. Mesela mal toplamak isteyen bir spekülatör tahtayı satış ağırlıklı gibi göstererek yani satış emirlerini ağırlıklı göndererek küçük yatırımcının elindeki senetleri daha ucuz fiyattan alabilir. Tam tersi durum da gerçekleşebilir. Kısacası derinlik analizinde satış emrinin çok olması senedin fiyatının  düşeceği anlamına gelmeyebileceği gibi alış emirlerinin fazla olması da fiyatının artacağı anlamına gelmeyebilir. Sadece derinlik analize bakarak kağıdın yükseleceğini ya da düşeceğini kestirmek zor olabilir.

    Sonuç olarak hisse derinlik analizine pek güvenmemek gerekir. Fiyatı yükselecek bir hisse senedi önünde satış emirlerinden oluşan bir dağ dahi olsa bir kaç dakika içinde tüm emirleri karşılayarak fiyatını artırabilir. Derinlik analizi izlerken kademelerin ne kadar hızlı değiştiğini, bazı emirlerin hızla gerçekleştiği bazı emirlerin gerçekleşmeden iptal edildiğini görürsünüz. Bazen hisse senedinin yönü hakkında bilgi verebilse de çoğu zaman suni bir görüntü de sergileyebilir.

   Kısaca derinlik analizine bel bağlamadan her zaman dediğim gibi temel finansal analiz yolundan devam etmenizdir.

6 Aralık 2016 Salı

Doğuş Otomotiv (DOAS) Şirket Analizi 2016 3. Çeyrek

      Doğuş Otomotiv (DOAS) analizine geçmeden önce her zaman dediğimiz gibi yatırım yapacağımız şirketi ve o şirketin ürünlerini yakından tanımalıyız. 

      Doğuş Otomotiv (DOAŞ) genel hatları itibarıyla, temsil ettiği toplam 9 marka (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bugatti, Lamborghini, Scania) için İstanbul, Ankara ve Bursa illerinde yeni araç, ikinci el araç, yedek parça, aksesuar satışı ve satış sonrası hizmetleriyle beraber müşterilerine, sigorta ve finansman hizmetleri sunmaktadır. Doğuş Oto; VolksWagen Binek Araç, VolksWagen Ticari Araç, Audi, Porsche, SEAT, Skoda,Bugatti, Lamborghini, Scania  markalarının yetkili satış ve servis hizmetlerini yürütmektedir. Doğuş Oto, DOD yetkili satıcısı olarak ikinci el satışı da yapmaktadır. Kısacası DOAS Türk otomobil pazarında satış lideri pozisyonundandır. Hem araba satmaktadır hem de bu arabaların servis ve yedek parça hizmetini sunmaktadır. 

       DOAS markalarına baktığımızda; Türk otomobil pazarında en çok talep edilen markalara sahip olması şirketin hem satıştan hem de servis hizmetinden dolayı önümüzdeki yıllarda da satış ve kar rakamını artıracağını söylemek zor değildir.

Genel bilgiden sonra DOAS finansal  verilerine göz atalım, 2016 3. Çeyrek itibarıyla;

F/K oranı :                  12,5 (sektör ortalaması : 14,1)
PD/DD oranı:               1,7 (sektör ortalaması : 5,0)
FD/FAVÖK oranı:      12,0  (sektör ortalaması 11,8)

      Şirket 2016 3. Çeyreğinde beklentilerin bir miktar altında 47 Milyon TL kar açıklamıştır. Kar rakamının beklentilerin altında gelmesinde DOAS'ın 2016 yılında gözlemlenen faaliyet ve finansman giderlerindeki artış etkili olmuştur. 2016 yılının son çeyreğinde ise Ekim ve Kasım satış rakamlarının yüksek olması aynı şekilde Aralık ayında da yüksek satış rakamı tahmini göz önünde bulundurularak karını artıracağı beklenmektedir. 

     Şirketin F/K oranı her ne kadar 12,5 gibi bizim kriterimiz olan "10 dan düşük olma" kriterine uymadığı görülse de mevcut F/K oranının 2015 son çeyreğinde Volkswagen emisyon krizi nedeniyle istisnai ve çok düşük bir kar rakamı açıklaması nedeniyle yükseldiğini söyleyebiliriz. 2016 son çeyreğinde karını bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir kar artışı sağlayacak olması F/K oranını bizim için yatırım yapılabilir seviye olan 10'un altına getirecektir.


Peki neden uzun vadede Doğuş Oto'ya (DOAS) yatırım yapmalıyız:

1. Şirketin diğer otomotiv firmalarına göre ve sektöre göre görece daha düşük F/K oranına sahip olması ( 2016 son çeyrek karı ile F/K oranı 10'un altına inecektir.)
2. Şirketin düşün PD/DD oranına sahip olması. Sektörde ortalama 5 olan değer DOAS için yalnızca 1,70 oranındadır. Bu gelecek dönemde yükselme potansiyeli olarak değerlendirilebilir.
3. Şirketin Türk otomotiv sektöründe çok tercih edilen markaların satış ve servis hizmetini sağlamasından dolayı gelecek dönemlerde de ülkemizde otomobil talebinin artacağı ve DOAS'ın hem satış hem de servis hizmetinden sağladığı karı artıracak olması. 
4. Doğuş Otomotivin ülkemizde periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK'ün % 33 oranında ortağı olması.( Normal araçlar iki yılda bir ticari araçlar her yıl TÜVTÜRK'e uğramak zorundadır.) Doğuş Oto'nun bu işbirliğinden dolayı düzenli kar kaydetmesi.
5. DOAS'ın Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı 2004 yılından bu yana düzenli olarak her yıl ve yüksek oranda temettü dağıtması ve şirketin bu politikasını önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğini açıklaması. 
6. 2016 yılında yaşanan emisyon krizinden dolayı yıl boyunca gözlemlenen faaliyet giderindeki istisnai artışın normale dönmesi ile kar rakamının tekrar artışa geçecek olması.
7. Mevcut piyasa değeri ve gelecekte elde edeceği kar rakamları birlikte değerlendirildiğinde mevcut hisse fiyatı 8,50 den alımın uygun olması.

       Sonuç olarak; söz konusu unsurlar birlikte değerlendirildiğinde uzun vade için DOAS hisse senetlerine yatırım yapmak oldukça yüksek getiri potansiyeline sahiptir. Doğuş Otomotiv uzun vadeli yatırım bir şirket olarak değerlendirilebilir. Piyasadaki tüm Volkswagen'lerin, Audi'lerin, Seat'ların, Skoda'ların, Porsche'lerin DOAS tarafında satılıp ve bu arabaların servislerinin de DOAS tarafından yapılıyor olması Doğuş Otomotiv'e yatırım için yeterlidir. Trafiğe bakın ne kadar çok Volkswagen, Seat, Skoda, Porsche olduğunu görürsünüz.

Diğer tüm arabaların muayenelerinde DOAS ortağı olan TÜVTÜRK tarafından yapılması da işin cabası.



5 Aralık 2016 Pazartesi

Trakya Cam (TRKCM) Şirket Analizi 2016 3. Çeyrek

Trakya Cam Sanayii A.Ş.'yi analiz etmeye başlamadan önce her zaman dediğim gibi yatırım yapacağımız şirketin neler sattığını yani karını nasıl oluşturduğunu inceleyelim:

Trakya Cam (TRKCM) genel olarak; Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından 1978 yılında kurulan ve Şişecam Topluluğu içinde, düzcam alanındaki faaliyetleri yürüten Trakya Cam Sanayii A.Ş., Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşudur.

Trakya Cam, en son teknolojilerle üretim gerçekleştirmekte olup,
  • temel camlar (düzcam, buzlu cam, ayna, lamine cam, kaplamalı cam, mimari projelere yönelik camlar),
  • otomotiv camları ve diğer ulaşım araçları camları,
  • enerji camları,
  • beyaz eşya camları
alanlarında faaliyet göstererek inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, mobilya ve tarım sektörlerine girdi sağlamaktadır.

Görüldüğü üzere Trakya Cam (TRKCM) evlerde kullanılan camlardan otomotiv camlarına kadar çok geniş ve kullanım alanı yüksek sektörlere cam tedarik etmektedir. Ayrıca gelecekte daha önemli yer tutacak olan enerji camları da üretmektedir. Kısaca bu bilgilerden sonra kafamızda Trakya Cam (TRKCM)'ın ne üretip sattığı konusunda fikir sahibi olduk ve bu bilgiler ışığında  gelecekte şirketin satışlarının ne yönde olacağı konusunda tahminde bulunabileceğiz.

Şimdi ise Trakya Cam (TRKCM)'ın temel finansal değerlerine bakalım;

F/K Oranı :            5,1 (piyasa ortalaması 11,3)
PD/DD oranı :        0,85 (piyasa ortalaması 1,81)
FD/FAVÖK oranı:   8,4 (piyasa ortalaması 6,4) 

Bu oranlarla birlikte Trakya Cam (TRKCM) 2016 3. çeyreğinde beklentilerin üzerinde 65,7 Milyon TL kar açıklamıştır. Üçünçü çeyrek kar rakamının da eklenmesiyle 2016 ilk ) aylık kar rakamı toplamda 451,8 Milyon TL olmuştur. Tabiki bu kar rakamının içinde bir defaya mahsus Soda Sanayii hisselerinin satışından elde edilen 284 Milyon TL 'lik rakam da var. Bu kar rakamı ile şirketin F/K sı 5,1 ve PD/DD oranı ise 0,85 e gerilemiştir. Ama burda önemli olan F/K ve PD/DD oranlarını hesaplarken bu bir defaya mahsus SODA hisselerini satışını göz önünde bulundurmak. Ama bu rakam çıksa bile Trakya Cam'ın piyasa ortalamasının altında F/K ve PD/DD oranlarına sahip olduğunu hesaplayabiliriz.

Şirket hakkındaki temel bilgiler ve temel finansal veriler ışığında şahsi yorumlarım ise şöyledir.

1. Borsada yatırım için en önemli iki gösterge olan F/K ve PD/DD oranlarına baktığımdaF/K oranın 10'nun altında PD/DD oranının ise 1'in altında olduğunu görüyoruz. Bu şirketi uzun vadede yatırım yapılabilir sınıfına sokmaktadır. 
2. Şirketin son derece kurumsal bir şekilde yönetiliyor olması ve nerdeyse son 20 yıldır düzenli olarak temettü ve bedelsiz hisse senedi vermesi uzun vadeli yatırım için bizim önem verdiğimiz bir diğer kriterdir. Bir şirket bu kadar uzun yıllar boyunca düzenli olarak temettü ve bedelsiz hisse senedi veriyorsa yatırım yapmak için son derece uygundur.
3. Şirketin otomotiv camları ayrı bir şirket olarak yapılandırılmış ve Trakya Cam'ın %100 iştiraki olarak faaliyete geçmiştir. Otomotiv cam sektörü Trakya Cam için en önemli pazarlardan biridir ve bu alanda yakalanan yei sinerji şirket karlılığını artıracak ve şirketin daha etkili ve verimli faaliyet göstermesini sağlayacaktır. 
4. Doğalgaz fiyatlarında %10 indirim yapılması şirketin üretim maliyetlerinin azamasına katkıda sağlayarak son çeyrek ve bundan itibaren şirketin karlılığa olumlu etki yapacaktır.
5.İtalya'da faaliyet gösteren Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının, finansal borçları da kapsayacak şekilde toplam 84.7 milyon euro bedelle satın alınması şirketin büyümeye ve toplam üretim kapasitesini artırmaya devam ettiği göstermektedir. Mantıklı ve karlı satın almalar ve birleşmeler her zaman şirketleri pozitif etkileyen unsurlardır. İtalyan firmasanın gayet mantıklı bir satın alma oldugunu düşünyorum.

Sonuç olarak; 

+düşük F/K ve PD/DD oranları,
+ uzun  yıllardır temettü ve bedelsiz hisse vermesi, 
+2016 yılında hem faaliyet karını artırarak hem soda hisse satış karı ile 2017 yılında yüksek temettü ve bedelsiz hisse dağıtacak olması,
+otomotiv camları ile ilgili olarak yeniden yapılanma ve yeni satın alma ile şirketin daha yüksek satış kapasitesine ulaşması ve daha verimli olması, 
+ doğalgaz indiriminin karlılığa 2016 yılı son çeyreği ve 2017 yılında da karlılığa olumlu etki edecek olması unsurların birlikte değerlendirilmesi
       Trakya Cam (TRKCM) 'ın uzun vadeli yatırım için oldukça olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


 

2 Aralık 2016 Cuma

PD/ Net Şatışlar Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

         Piyasa Değeri / Net Satışlar oranı (PD/NS) şirketin net satışlarının toplam piyasa değeri ile ilişkilendirilmesi için kullanılan bir orandır. 

       Bir şirketin piyasa değerinin nasıl hesaplanacağı daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Net satışlar rakamı ise şirketin ilgili dönemde yaptığı bürt satışlardan satış iskontoları, satış iadeleri ve varsa diğer indirimlerin çıkarılması sonucu bulunur: 

Net Satışlar = Brüt Satışlar - Satış İskontoları - Satışlardan İadeler

         Hisse senedi analizlerinde F/K, PD/DD veya FD/FAVÖK oranları kadar sık kullanılmasa da PD/NS oranı da hisse değerlemesinde kullanabileceğimiz bir diğer orandır. Genel olarak bu oranın düşük olması şirket için pozitif bir durumdur. Ayrıca şirketin PD/NS oranı sektör ortalaması ile kıyaslanarak şirketin içinde bulunduğu sektöre göre de durumunu anlayabiliriz. 
 
         Ancak diğer verilere bakılmadan sadece PD/NS oranına bakılarak hisse senedi seçimi yapmak yanıltıcı olacaktır. Firmanın net satışları piyasa değerine göre düşük olabilir fakat satışların maliyetinin yüksek olmasından dolayı brüt satış karı düşük olabilir. Ayrıca brüt satış karı yüksek dahi olsa faaliyet giderlerinin yüksek olmasından dolayı şirketin esas faaliyet karı düşük olabilir. Daha önce dediğimiz şirketin kar elde etmesi ve bu karı artırması hisse senedi fiyatları açısından en kritik öğedir. 

       Sonuç olarak; PD/NS oranının en büyük handikapı kar rakamını göz ardı etmesidir. Bu yüzden benim kullanmayı tercih etmediğim bir analizdir. Size de kullanmamanızı tavsiye ediyorum.

Borsada para tekniği bozar lafını çok duymuşsunuzdur ama bu sözü ben şöyle kendime göre uyarladım:

Kar tekniği bozar. 

FD/FAVÖK Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

        Şirket değerlenmesi ve hisse senedi seçiminde kullandığımız bir diğer önemli rasyo; 

Firma Değeri/ Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar kısaca FD/FAVÖK oranıdır. İngilizce kısaltması EV/EBITDA olarak kullanılır. Açılımı ise Enterprice Value / Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, Amortization.

 FD/FAVÖK hesaplama detaylarını aşağıda bulabilirsiniz: 

Öncelikle Firma Değerinin nasıl hesaplandığına bakalım. 

Firma Değeri = Piyasa Değeri + Net Borç (Toplam Borç - Toplam Nakit)

Fomülden anlaşılacağı üzere bir şirketin Piyasa Değeri ile Firma Değeri birbirinden farklıdır ve şirketin kasasında duran nakit firma değerini azaltırken şirketin borçları firma değerini artırır. İlk bakışta ters mantık gibi gözükse de firma değeri olarak firmayı satın alırken ödenmesi gereken tutar olarak dikkate alırsak daha sağlıklı bir şekilde firma değerini belirleriz. Örneğin piyasa değeri 1000 TL olan firmanın borcu yoksa ve kasasında 350 TL nakit varsa firma değeri 650 olur. Çünkü siz 650 TL ödeyerek firmayı satın alabilirsiniz, kasada bulunan 350 TL ile şirketi 1000 TL olan piyasa değerinden satın almış olursunuz. 
Aynı şekilde şirketin borçları da firma değerini artıracaktır. Bir şirketi satın alırken borç ve alacakları ile bir bütün olarak alırsınız. Örneğin piyasa değeri 1000 TL olan ve kasasında nakiti bulunmayan bir şirketin borcu 400 TL ise siz bu şirketi 1000 TL'ye almak istemezsiniz ve 1400 TL vererek almak istersiniz. Sonuc olarak piyasa değeri 1000 TL olan şirketin firma değeri 1400 TL olacaktır. 

FD/FAVÖK oranın ikinci kısmı ise FAVÖK rakamından oluşur:

FAVÖK = Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar rakamı. 

FD/FAVÖK oranının kesin bir seviyesi bulunmamakla birlikte ortalama 5 ile 14 arasında değiştiği görülmektedir. FD/FAVÖK oranı ne kadar düşük olursa şirket için o kadar olumludur. Tabi ki hisse senedi seçerken sadece FD/FAVÖK değerine değil daha önceki yazılarımda bahsettiğim F/K oranı, PD/DD oranı gibi oranların da dikkate alınması gerekmetedir. 

FD/FAVÖK oranın analizlerde avantaj sağladığı hususlar,

 + ülkeler arasındaki vergilendirme farkılılıklarını ortadan kaldırması, 
 +şirketin gelecekte kar yaratma kapasitesini, göstermesi, (olağan faaliyetlerinden ne kadar kar sağlayacağı gösterir)
 +geçici ve istinasi kar artışlarını değil şirketin faaliyetlerden sağladığı karları dikkate alarak faaliyet karı üzerinden analize imkan tanıması, (faaliyet karı üzerinden analiz dönem karı üzerinden analizden daha sağlıklı olabilir çünkü dönem karında geçici, istinai, olağanüstü veya bir kerelik kar artışı olabilir.)

Diğer yandan FD/FAVÖK oranın bazı dezavantajları da bulunmaktadır;

+ Standart bir hesaplaması olmadığından kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.
+ Kısa vadeli analiz için değil uzun vadeli analizler için kullanılır ( bu bizim için bir avantaj aslında)
+ Bankacılık sektörü ve karmaşık sektörler için hesaplanması uygun değildir.

        Sonuç olarak; FD/FAVÖK oranı bize bir hisse senedi için önemli bilgiler verir ve düşük olması uzun vadeli yatırımlarımız için olumlu bir durumdur. Ama aklımızda bulunması gereken nokta, sadece FD/FAVÖK oranına değil, F/K, PD/DD oranları, bilanço analizi, sektör analizlerine de bakmamız gerektiğidir.

1 Aralık 2016 Perşembe

Piyasa Değeri Defter Değeri Oranı (PD/DD) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

            Piyasa Değeri Defter Değeri Oranı yani kısaca PD/DD oranı şirketin mevcut piyasa değeri ile bilançosunda yer alan defter değerinin oranlanmasıdır. 

          Şirket değerlemesinde Fiyat Kazanç oranından sonra önemli bir diğer orandır. Genel hatları itibarıyla PD/DD oranı 1'in altında ise ilgili şirkete ait hisse senedi ucuz kabul edilir. Ne kadar düşükse şirket hisse senetleri için o kadar olumludur. Şirketin bilançosuna göre ederinden daha ucuz bir fiyata alınıp satılıyor demektir.

        Uzun vadeli yatırım yaparken düşük PD/DD oranına sahip şirketleri seçmek avantaj sağlayacaktır. (Düşük PD/DD oranlı şirketlere yatırım yapmak ile ilgili yazımı daha sonra ele alacağım)

        Öncelikli olarak PD/DD değerinin nasıl hesaplandığını Borsa İstanbulda işlem gören bir şirket üzerinden gösterelim:

       Piyasa değerinin nasıl hesaplanacağı daha önce belirtmiştik. Şirketin sermayesi ile Borsa istanbulda hisse senedi için oluşan fiyatının çarpılması suretiyle bulunur. Defter değeri ise şirketin bilançosunda yer alan özsermaye kalemlerinin toplamı ile bulunur.

           Şimdi Borsa İstanbul hisse senetlerinden Trakya Cam (TRKCM) için PD/DD oranını hesaplayalım:

TRKCM Sermaye: 930.000.000 
TRKCM Hisse senedi fiyatı : 2,76 TL
TRKCM Piyasa Değeri : 930.000.000 x 2,76 = 2.566.800.000 TL 


 TRKCM 2016 3. çeyrek  bilançosunda yer alan özkaynak kaleminin toplamı ise bize TRKCM'nin defter değerini verir:

Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar                                                        3.085.988.095
                  Ödenmiş Sermaye                                                                                   930.000.000
                  Sermaye Düzeltme Farkları                                                                         5.576.528
                  Paylara İlişkin Primler (İskontolar)                                                                     22.703
                  Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş
                  Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)                                                            462.792.350
                  Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş
                  Diğer Kapsamlı Gelirler(Giderler)                                                              131.457.341
                  Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler                                                          137.116.142
                 Geçmiş Yıllar Karları  veya Zararları                                                           967.227.268
                 Net Dönem Karı veya Zararı                                                                       451.795.763


 Görüldüğü üzere TRKCM'nin özsermayesi; ödenmiş sermaye, sermaye düzeltme farkları, paylara ilişkin Primler (iskontolar), Kar veya zararda yeniden sınıflandırmayan ve sınıflandırılan gelirler giderler, yedekler, geçmiş yıl karları ve net dönem kar/zararından oluşur ve 3.085.988.095 TL tutarındadır.


                                           Piyasa Değeri        
 2.566.800.000 TL
       TRKCM PD/DD Oranı = ------------------  =  -------------------------      = 0,83
                                           Defter Değeri         3.085.988.095 TL



Bu şekilde TRKCM'ye ait PD/DD oranı bulmuş olduk. 0.83 oran 1'in altındadır ve bu oran TRKCM için pozitif bir durumdur.

Borsa Zengini Nasıl Olunur?



Öncelikle iyi yönetilen ve düzenli kar artışı elde eden şirketlere ait hisse senetlerini alıp sabırlı olmamız gerekir.
Aşağıda bazı hisse senetlerini uzun vadeli elimizde tuttuğumuzda yatırdığımız 100.000 TL'nin ne kadar değerlendiği göstermeye çalışacağım. (Aşağıda ayrıntılarını vereceğim bilgi ve tablo Dünya Gazetesi Yazarı Aydın Eroğlu'nun köşesinden alınmıştır. )


"Ocak 2009'da 100 bin TL, eğer ilgili yatırım aracı olsaydı bugün kaç TL değerinde olacaktı?

2009 Ocak 100 bin TL (Dolar 3,40 ile, hisseler sonrasında gördükleri en yüksek değer ile değerlenmiş, aradaki tüm temettü ve bölünmeler fiyatlarına uyarlanmış ve son üç rakam sıfıra yuvarlanmıştır!)


Yatırım Aracı Adı
Bugünkü Değeri
Dolar (1,53)
222.000 TL
Euro (2,08)
172.000 TL
Adel (0,70)
3.214.000 TL
Adana (0,95)
736.000 TL
Aksa (0,60)
1.816.000 TL
Arclk (1,12)
2.010.000 TL
Asels (0,31)
3.548.000 TL
Aygaz (1.23)
982.000 TL
Ccola (6,00)
965.000 TL
Egeen (3,58)
9.327.000 TL
Froto (2,37)
1.656.000 TL
Golts (20,00)
483.000 TL
Goody (0,23)
2.739.000 TL
Eregl (0,76)
657.000 TL
Kchol (1,70)
882.000 TL
Sahol (2,50)
502.000 TL
Konya (28,25)
1.398.000 TL
Netas (0,60)
4.458.000 TL
Krdma (0,27)
1.025.000 TL
Kords (0,87)
895.000 TL
Otkar (5,93)
2.023.000 TL
Petkm (0,43)
1.111.000 TL
Thyao (0,69)
1.514.000 TL
Tuprs (8,76)
874.000 TL
Ttrak (2,46)
3.617.000 TL
Sasa (0,15)
1.639.000 TL
Sıse (0,45)
817.000 TL
Soda (0,35)
1.297.000 TL
Toaso (0,75)
3.466.000 TL
Logo (0,92)
6.304.000 TL
Akbnk (2,65)
369.000 TL
Garan (2,02)
537.000 TL
Halkb (3,40)
608.000 TL
Isctr (2,00)
352.000 TL
Vakbn (1,10)
627.000 TL
Ykbnk (1,60)
375.000 TL





                 Farklı sektörlerden bir çok hisse üzerinde örnekleme yaptım. Her zaman için üretim sektörü gördüğünüz gibi daha çok değerleniyor. Çünkü artan enflasyon zamlarını ürünlerine yansıtma imkanları var. Ayrıca, hareketli piyasalarda ''sadece banka, gerisi boş'' sözünün de doğru olmadığını görüyorsunuz.

                 Tabii logo yazılım gibi örnekler de çok önemlidir. Eğer doğru bir alanda bu tip büyüme hızı güçlü bir şirket bulursanız inanılmaz değerlere ulaşılabiliyor. Ancak, yeni ve rüştünü ispatlamamış bir şirketi seçtiğiniz takdirde de bu tip bazı şirketlerin aradaki sürede battığı örnekler de var olduğunu göz ardı etmeyiniz. Bu nedenle yukarıdaki örneklemeyi genelde akla gelebilecek hisseleri seçerek yaptım."

            Görüldüğü gibi Aydın Eroğlu farklı sektörlerden farklı hisse senetleri ve döviz kıyaslaması yapmıştır ve hisse senetleri dövize açık ara fark atmıştır. 

           Borsada doğru şirketleri seçip biraz sabırlı olursak gerçekten çok yüksek kazançlar elde edebiliriz ve borsa zengini olabiliriz.

            Doğru hisse senedi seçerek 7-8 yıl gibi bir vadede yatırımınız nasıl katlandığını yukarıdaki örnekte çok net görebilirsiniz.

Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...