27 Mayıs 2020 Çarşamba

Asit Test Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nasıl Yorumlanır?

Asit-Test Oranı Nedir?

Asit testi oranı, bir firmanın bilanço verilerini, kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamak için yeterli kısa vadeli varlığa sahip olup olmadığının bir göstergesi olarak kullanır. Bu metrik, belirli durumlarda, işletme sermayesi oranı olarak da bilinen cari orandan daha kullanışlıdır, çünkü envanter gibi hızla tasfiye edilmesi zor olabilecek varlıkları göz ardı eder.


Asit-test oranı aynı zamanda hızlı oran olarak da bilinir.

Asit Test Oranı = (NAkit+Menkul Kıymetler+Alacaklar) / Kısa VAdeli Yükümlülükler

Asit-Test Oranı Nasıl Hesaplanır?

Asit-test oranının payı çeşitli şekillerde tanımlanabilir, ancak ana husus şirketin likit varlıklarına gerçekçi bir bakış açısı kazandırmak olmalıdır. Nakit ve nakit benzeri değerler, menkul kıymetler gibi kısa vadeli yatırımlar kesinlikle dahil edilmelidir.


Alacak hesapları genellikle dahil edilir, ancak bu her sektör için uygun değildir. Örneğin inşaat sektöründe, alacak hesaplarının geri kazanılması diğer sektörlerdeki standart uygulamalara göre çok daha fazla zaman alabilir, bu nedenle bir firmanın finansal pozisyonunun gerçekte olduğundan çok daha güvenli görünmesini sağlayabilir.


Payı hesaplamanın diğer bir yolu, tüm mevcut varlıkları almak ve likit olmayan varlıkları çıkarmaktır. En önemlisi, stokların taşıdıkları stok miktarı nedeniyle perakende işletmeler için resmi olumsuz yönde etkileyeceğini unutmayın. Bilançoda varlık olarak görünen diğer unsurlar, tedarikçilere sağlanan avanslar, ön ödemeler ve ertelenmiş vergi varlıkları gibi kısa vadede yükümlülükleri karşılamak için kullanılmıyorsa çıkarılmalıdır.

Oranın paydası, bir yıl içinde vadesi gelen borçlar ve yükümlülükler olan tüm güncel yükümlülükleri içermelidir. Vadenin bir yıl içinde değişimi asit-test oranına dahil edilmediğine dikkat etmek önemlidir. Bir şirketin ödenecek hesaplarının neredeyse vadesinin gelmiş olması ve alacaklarının tahsil edilmesine aylar olması, şirketin asit test oranının gösterdiğininden daha riskli konumda olduğu anlamına gelir. Bunun tersi de doğru olabilir. Bu bağlamda asit test oranı yorumlarken alacak ve borç tarafının aylar bazında da analizi önemli olabilir.

Asit-Test Oranı Size Ne Anlatıyor?

Asit testi oranı 1'den küçük olan şirketler, mevcut yükümlülüklerini ödemek için yeterli likit varlığa sahip değildir ve dikkatle ele alınmalıdır. Asit-test oranı cari orandan çok daha düşükse, bir şirketin mevcut varlıklarının envantere büyük ölçüde bağımlı olduğu anlamına gelir.

Bununla birlikte, bazı iş modelleri doğal olarak envantere bağımlı olduğundan, bu her durumda kötü bir işaret değildir. Örneğin, perakende satış mağazalarının mutlaka tehlike altında olmadan çok düşük asit testi oranları olabilir.

31 Ekim 2019 tarihinde sona eren üç ay boyunca Wal-Mart Stores Inc.'in asit-test oranı 0.18, Target Corp. ise 0.18 idi. Bu gibi durumlarda, envanter devir hızı gibi diğer metrikler dikkate alınmalıdır. Bir asit-test oranı için kabul edilebilir aralık, farklı endüstriler arasında değişiklik gösterecektir ve karşılaştırmaların, aynı sektördeki akran şirketleri birbirleriyle analiz ederken en anlamlı olduğunu göreceksiniz.

Çoğu endüstri için, asit-test oranı 1'i aşmalıdır. Diğer yandan, çok yüksek bir oran her zaman iyi değildir. Paranın biriktirildiğini ve yeniden yatırılmak yerine hissedarlara iade edilmek veya başka bir şekilde verimli kullanıma dönüştürülmek yerine boşta olduğunu gösterebilir.

Bazı teknoloji şirketleri büyük nakit akışları üretir ve buna bağlı olarak 7 veya 8 gibi yüksek asit testi oranlarına sahiptir.



26 Mayıs 2020 Salı

FAVÖK Marjı Nedir? (EBITDA)

FAVÖK marjı, bir şirketin faaliyet karının gelirinin bir yüzdesi olarak ölçüsüdür. Kısaltma, faiz, vergiler, amortisman önceki kazançları ifade eder. FAVÖK marjını bilmek, bir şirketin gerçek performansının endüstrideki diğerleriyle karşılaştırılmasını sağlar.


Bir şirketin kârlılığını anlamak için çalışan yatırımcılar ve analistler tarafından kullanılan FAVÖK'e birkaç alternatif var:


- EBITA faiz, vergi ve amortisman öncesi kazançtır
- FVÖK faiz ve vergilerden önceki kazançtır ve faaliyet karı olarak da bilinir

Her durumda, işletme karlılığını belirleme formülü basittir. FAVÖK (veya EBITA veya FAVÖK) toplam gelire bölünerek faaliyet kârlılığına eşittir.

Dolayısıyla, geliri 125.000 TL ve FAVÖK'ü 15.000 TL olan bir firmanın FAVÖK marjı 15.000 TL / 125.000 TL =% 12 olacaktır.

FAVÖK Nasıl Kullanılır?

Hiçbir analist veya yatırımcı, bir şirketin faiz, vergi, amortismanın önemsiz olduğunu iddia edemez. Bununla birlikte, FAVÖK esaslara odaklanmak için karlılık ve nakit akışı gibi rakamları dikkate alarak faiz, vergi ve amortismanları göz ardı eder. 

Bu, aynı sektördeki farklı büyüklükteki iki veya daha fazla şirketin göreli karlılığını karşılaştırmayı kolaylaştırır. Aksi takdirde, rakamlar kısa vadeli sorunlardan ya da muhasebe manevralarından gizlenebilir.

Bir şirketin FAVÖK marjını hesaplamak, bir şirketin maliyet azaltma çabalarının etkinliğini ölçerken yardımcı olur. Bir şirketin FAVÖK marjı ne kadar yüksek olursa, işletme giderleri toplam gelirle o kadar düşük olur.

GAAP ve GAAP Dışı

FAVÖK, GAAP dışı bir finansal rakam olarak bilinir, yani genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine (GAAP) uymaz. GAAP standartları, finansal raporlamanın genel doğruluğunu sağlamada kritik öneme sahiptir, ancak finansal analistler ve yatırımcılar için gereksiz olabilirler. Yani, faiz, vergiler, amortisman ve itfa payları bir şirketin işletme maliyetlerinin bir parçası değildir ve bu nedenle bir işletmenin günlük operasyonu veya göreceli başarısı ile ilişkili değildir.

FAVÖK Marjının Avantaj ve Dezavantajları

FAVÖK marjı, bir yatırımcıya veya analiste, kazanılan her dolarlık gelir için ne kadar işletme parası üretildiğini bildirir.

Örneğin, küçük bir şirket yıllık 125.000 TL gelir elde ederken ve FAVÖK marjı% 12 olabilir. Daha büyük bir şirket yıllık gelirinde 1.250.000 dolar kazanırken % 5 FAVÖK marjı olabilir. Bu durumda, daha küçük şirket daha verimli çalışıp ve kârlılığını en üst düzeye çıkarırken, büyük şirket muhtemelen kâr hacmini artırmak için hacim büyümesine odaklanmıştır.

FAVÖK Analizinin Riskleri

Bir şirketin performansını ölçerken borcun dışlanmasının dezavantajları vardır.

Bazı şirketler FAVÖK marjlarını borçlarından uzaklaştırmanın ve finansal performanslarının algılanmasını artırmanın bir yolu olarak vurgulamaktadır.

Borç düzeyi yüksek olan şirketler FAVÖK marjı kullanılarak ölçülmemelidir. Bu tür şirketlerin finansal analizlerine büyük faiz ödemeleri dahil edilmelidir.

Ayrıca, FAVÖK marjı genellikle kar marjından daha yüksektir. Kârlılığı düşük şirketler, FAVÖK marjını başarı ölçümleri olarak vurgulayacaklar.

Son olarak, FAVÖK rakamını kullanan şirketlerin FAVÖK GAAP tarafından düzenlenmediği için hesaplamada daha fazla takdir yetkisine sahiptir. Bir firma figürü lehine çevirebilir.

8 Mayıs 2020 Cuma

Hisse Senetlerinde Oran Analizi Nedir?

Oran Analizi Nedir?

Oran analizi, finansal tablolarını inceleyerek bir şirketin likiditesi, operasyonel verimliliği ve karlılığı hakkında fikir edinmenin nicel bir yöntemidir. Oran analizi temel özkaynak analizinin temel taşıdır.



Oran Analizi Size Ne Anlatıyor?

Yatırımcılar ve analistler geçmiş ve güncel finansal tabloları inceleyerek şirketlerin finansal sağlığını değerlendirmek için oran analizi kullanırlar. Karşılaştırmalı veriler, bir şirketin zaman içinde nasıl bir performans gösterdiğini gösterebilir ve gelecekteki olası performansı tahmin etmek için kullanılabilir. Bu veriler aynı zamanda bir şirketin aynı sektördeki diğer şirketlere karşı birikimini ölçerken bir şirketin finansal durumunu sektör ortalamalarıyla karşılaştırabilir.

Hisse senedi yatırımında kullanılabilecek temel oran analizleri şunlardır:


1. Likidite Oranları

Likidite oranları, bir şirketin kısa vadeli borçlarını vadesi geldiği anda, mevcut veya hızlı varlıklarını kullanarak ödeme yeteneğini ölçer. Likidite oranları, cari oran, hızlı oran ve işletme sermayesi oranını içerir.

2. Ödeme Gücü Oranları

Finansal kaldıraç oranları olarak da adlandırılan ödeme gücü oranları, bir şirketin borç seviyelerini varlıkları, özkaynakları ve kazançları ile karşılaştırır, bir şirketin uzun vadede borcunda kalma olasılığını ve uzun vadeli borcunu ve faizini ödeyerek değerlendirir.Ödeme gücü oranlarına örnekler: borç-özkaynak oranları, borç-varlık oranları ve faiz karşılama oranları.

3. Karlılık Oranları

Bu oranlar bir şirketin faaliyetlerinden ne kadar kâr elde edebileceğini aktarır. Kâr marjı, aktiflerin getirisi, özkaynakların getirisi, kullanılan sermayenin getirisi ve brüt kar oranları, kârlılık oranlarına örnektir.

4. Verimlilik Oranları

Etkinlik oranları olarak da adlandırılan verimlilik oranları, bir şirketin satış ve kar elde etmek için varlıklarını ve yükümlülüklerini ne kadar verimli kullandığını değerlendirir. Temel verimlilik oranları şunları içerir: ciro oranı, stok devir hızı ve stoktaki gün satışları.

5. Teminat Oranları

Bu oranlar, bir şirketin faiz ödemelerini ve borçlarıyla ilgili diğer yükümlülükleri yapma yeteneğini ölçer. Örnekler arasında kazanılan faiz oranı ve borç-hizmet karşılama oranı yer almaktadır.

6. Piyasa Beklentisi Oranları

Bunlar temel analizde en sık kullanılan oranlardır. Temettü getirisi, F/K oranı, hisse başına kazanç ve temettü ödeme oranını içerir. Yatırımcılar bu oranları kazançları ve gelecekteki performansı tahmin etmek için kullanırlar. Örneğin, BİST 100 endeksindeki tüm şirketlerin ortalama F / K oranı 20 ise F / K oranı 7 olan bir hisse değeri düşük değer olarak kabul edilir. Buna karşılık, F / K oranı 50 olan birinin aşırı değerli olduğu düşünülecektir. Birincisi gelecekte yukarı doğru hareket ederken, ikincisi her biri kendi içsel değeri ile hizalanana kadar aşağı doğru eğilim gösterebilir.


Oran analizi, bir şirketin gelecekteki performansını daha iyi veya daha kötü olarak tahmin edebilir. Başarılı şirketler genellikle tüm alanlarda sağlam oranlarla övünür, burada bir alandaki ani zayıflık ipucu önemli bir hisse senedi satışına yol açabilir.

Önemli bir hatırlatma:
 Oranlar genellikle sadece aynı sektördeki şirketler arasında karşılaştırılabilir. Örneğin, bir kamu hizmeti şirketi için normal olabilecek bir borç-özsermaye oranı, bir teknoloji şirketi için sürdürülemez bir şekilde yüksek sayılabilir.

Bahse konu belirttiğim tüm oranları daha sonraki yazılarımda detaylı bir şekilde anlatacağım. 

Hisse Senedi Analizi Nedir? Temel Analiz ve Teknik Analiz Nedir?

Hisse Senedi Analizi Nedir?


Hisse senedi  Analizini Anlama

Hisse senedi analizi yatırımcıların ve traderların alım satım kararları almaları için bir yöntemdir. Geçmiş ve güncel verileri inceleyerek ve değerlendirerek, yatırımcılar ve traderlar bilinçli kararlar alarak piyasalarda avantaj elde etmeye çalışırlar.


Temel Analiz


İki temel hisse senedi analizi türü vardır: temel analiz ve teknik analiz. Temel analiz, finansal kayıtlar, ekonomik raporlar, şirket varlıkları ve pazar payı gibi kaynaklardan elde edilen verilere odaklanır. Halka açık bir şirket veya sektör hakkında temel analiz yapmak için, yatırımcılar ve analistler genellikle bir şirketin finansal tablolarındaki (bilanço, gelir tablosu, nakit akışı tablosu ve dipnotlar) metrikleri analiz eder. Bu finansal veriler KAP  aracılığıyla kamuoyuna açıklanır. 

Bir şirketin finansal tablolarında hisse senedi analizi yaparken, bir analist genellikle bir şirketin karlılık, likidite, ödeme gücü, verimlilik, büyüme yörüngesi ve kaldıraç ölçüsünü kontrol eder. Bir şirketin ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemek için farklı oranlar kullanılabilir. Örneğin, cari oran ve hızlı oran, bir şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini mevcut varlıkları ile ödeyip ödeyemeyeceğini tahmin etmek için kullanılır. Cari oran için formül, dönen varlıkların bilançodan alınabilecek rakamlara, dönen varlıklara bölünmesiyle bulunur. İdeal bir cari oran diye bir şey olmamasına rağmen, 1'den düşük bir oran hisse senedi analisti için şirketin kötü finansal sağlıkta olduğunu ve vadesi geldiğinde kısa vadeli borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğini gösterebilir.

Bilançoya baktığında, bir hisse senedi analisti bir şirketin cari borç seviyelerini bilmek isteyebilir. Bu durumda, bir hisse senedi analisti, toplam yükümlülükleri toplam varlıklara bölerek hesaplanan borç oranını kullanabilir. 1'in üzerindeki borç oranı tipik olarak bir şirketin varlıklardan daha fazla borcu olduğu anlamına gelir. Bu durumda, şirketin yüksek bir kaldıraç derecesi varsa, bir hisse senedi analisti faiz oranlarındaki artışın şirketin temerrüde düşme olasılığını artırabileceği sonucuna varabilir.

Hisse senedi analizi, yatırımcıya şirketin büyüyor, istikrarlı veya kötüleştiğine dair bir fikir vermek için bir şirketin mevcut finansal tablolarını önceki yıllarda finansal tablolarıyla karşılaştırmayı içerir. Bir şirketin finansal tabloları aynı sektördeki bir veya daha fazla şirketin finansal tabloları ile de karşılaştırılabilir. Bir hisse senedi analisti, rakip iki şirketin faaliyet kar marjlarını gelir tablolarına bakarak karşılaştırmak isteyebilir. Faaliyet kar marjı, faaliyet giderleri ödendikten sonra ne kadar gelirin kaldığını ve işletme dışı maliyetleri karşılamak için hangi gelirin ne kadar kaldığını gösteren ve faaliyet gelirinin gelire bölünmesiyle hesaplanan bir orandır. Faaliyet marjı 0,30 olan bir şirket, 0,03 marjı olan bir şirketten daha avantajlı olarak incelenecektir. 0.30 faaliyet karı, her gelir Türk Lirası için bir şirketin işletme maliyetleri karşılandıktan sonra 30 kuruş kaldığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, şirket, değişken veya işletme maliyetlerini ödemek için net satışlarda her dolardan 70 kuruş kullanır.

Teknik Analiz


İkinci hisse senedi analiz yöntemi teknik analizdir. Teknik analiz, gelecekteki fiyat hareketlerinin olasılığını tahmin etmek için geçmiş ve şimdiki fiyat hareketinin incelenmesine odaklanmaktadır. Teknik analistler finansal piyasayı bir bütün olarak analiz eder ve öncelikle fiyat ve hacim ile piyasayı harekete geçiren talep ve arz faktörleri ile ilgilenir. Grafikler, belirli bir zaman dilimi içinde bir hisse senedinin eğiliminin grafik bir resmini gösterdiğinden teknik analistler için önemli bir araçtır. Örneğin, bir grafik kullanarak, bir teknik analist belirli alanları destek veya direnç seviyesi olarak işaretleyebilir. Destek seviyeleri mevcut işlem fiyatının altında önceki düşüklerle işaretlenir ve direnç işaretleri hisse senedinin mevcut piyasa fiyatının üzerinde önceki yükseklere yerleştirilir. Destek seviyesinin altında bir kırılma hisse senedi analisti için düşüş eğilimi gösterirken, direnç seviyesinin üzerinde bir kırılma yükseliş eğilimi gösterecektir.

Teknik hisse senedi analizi sadece arz ve talep miktarları, analiz edilen fiyat eğilimini etkilediğinde etkilidir. Bir fiyat hareketinde dış faktörler söz konusu olduğunda, hisse senetlerini teknik analiz kullanarak analiz etmek başarılı olmayabilir.  Hisse senedi fiyatını etkileyebilecek arz ve talep dışındaki faktörlere örnek olarak hisse senedi bölünmeleri, birleşme, temettü duyuruları, bir şirketin CEO'sunun ölümü, bir terör saldırısı, muhasebe skandalları, yönetim değişikliği, para politikası değişiklikleri sayılabilir , vb. (Ayrıca burada ünlü sözümüzü belirtebiliriz - Para Tekniği Bozar. :)

Hem temel hem de teknik analiz bağımsız olarak veya birlikte yapılabilir. Bazı analistler her iki analiz yöntemini kullanırken, diğerleri analize yapışır. Her iki durumda da, hisse senetlerini, sektörleri ve piyasayı araştırmak için hisse senedi analizini kullanmak, kişinin portföyü için en iyi yatırım stratejisini oluşturmanın önemli bir yöntemidir.

6 Mayıs 2020 Çarşamba

Temettü Verimi Yüksek Hisse Senetlerinin Faydaları

Özellikle uzun vadede yatırım yapmayı planlıyorsanız, temettü ödeyen şirketlere yatırım yapmanın birçok faydası vardır. Tutarlı gelir sağlamanın yanı sıra, birçok temettü ödeyen hisse senedi, oynaklıkları azaltılmış ekonomik gerilemelere karşı koyabilecek defansif özelliklidir. Temettü ödeyen şirketlerin de önemli miktarda parası vardır ve bu nedenle genellikle uzun vadeli performans beklentisi iyi olan güçlü şirketlerdir.

Temettü, bir şirketin kazançlarından dağıtılan ve hisse senedi sahiplerine ödenen düzenli bir ödemedir. Nakit temettüler en yaygın olmakla birlikte, temettüler bedelsiz  sermaye artırımı yoluyla da dağıtılabilir. Ancak tüm hisse senetleri temettü ödemez.

Temettü ödeyen hisse senetleri yatırımcıların iki şekilde kâr etmelerini sağlar. Birincisi, hisse senedinin fiyat artışlarından ve ikincisi şirket tarafından yapılan temettü ödemelerinden. Emekliliğe yaklaşmakta olan veya halihazırda emekli olan yatırımcılar, gelir kaynağı olarak temettü senetlerine yönelmektedir.

Yüksek Temettü Getiren Hisse Senetleri Nasıl Buluruz


Yüksek temettü ödeyen hisse senetlerini belirlemeye çalışırken, yatırımcılar bazen temettü verimi adı verilen bir oran kullanırlar. Temettü verimi, bir şirketin hisse senedi fiyatına göre her yıl temettü olarak ne kadar ödediğini gösteren yüzde olarak ifade edilen bir finansal orandır. Temettü verimi, hisse başına yıllık temettü alınarak hisse başına fiyatına bölünerek hesaplanır. Örneğin, bir hisse senedi 25 TL 'dan işlem görürse ve bir şirketin yıllık temettüsü 1,5 TL ise, temettü verimi % 6'dır (1,5 TL / 25 TL).

Temettü ile Yeniden Hisse Senedi Alımı


Yatırımcıların pasif gelir olan temettülerden tekrar hisse senetlerine yatırım yapmaları yaygındır. Bu, yatırımcıların zaman içinde bir şirkette daha büyük bir pozisyon oluşturmalarını sağlar.   Şirketler, şirketin geleceğine dahil olan uzun vadeli yatırımcıların bir tabanına sahip olmaktan fayda sağladıkları için temettü yeniden yatırım planları sunmayı tercih edebilirler.Türkiyede olmasa da özellikle ABD gibi piyasalarda şirketler yatırımcıların temettü ile tekrar hisse senedi almalarını teşvik eden politikalar izleyebilmektedir. ( hisse senedi fiyatından indirim yapılması gibi)

Temettü Ödeyen Şirketlerin Defansif Olması

Temettü ödeyen birçok şirket defansif sektörlerde bulunmaktadır.  Defansif sektörlerin ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde değerlerini koruma olasılıkları daha yüksektir ve genel olarak piyasadan daha az oynaklıkları vardır ve bu da onları daha az risk almaya yatkın yatırımcılar daha cazip hale getirir.

Genel olarak defansif sektörler arasında yiyecek ve içecek şirketleri, tekel bir hizmet sunan şirketler, ilaç ve sağlık şirketlerini örnek olarak verebiliriz. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde bile, insanlar hala yiyecek ve içecek tüketiyor ve tıbbi bakım talep ediyorlar çünkü bu mallara olan talep genellikle azalmıyor. Covid salgını sırasında da defansif şirketlerin güçlü performans sergilediklerine şahit olduk. Özellikle gıda  ve sağlık ile ilgili şirketler krizden olumlu yönden etkilenmiştir. ( Örneğin Migros, Selçuk Ecza Deposu, Deva İlaç, Tat Gıda, Pınar Et gibi...)


Temettü Ödeyen Şirketlerin Güçlü Performans Göstermesi

Temettü ödeyen birçok şirket güçlü performans gösterirler ve yeterli nakit para yaratabildikleri için yatırımcılara nakit kar payı dağıtımı yapabilirler. Ereğli, Türpraş, Alkim, Vestel Beyaz Eşya, Ak Sigorta, İş Menkul Değerler  gibi şirketler ciddi anlamda nakit yaratırlar ve bu senetler uzun yılların temettü senetleridir. 

Ülkemizde temettü senetlerinin uzun vadede diğer senetlere göre nasıl bir performans çizdiğine ilişkin çok çalışma olmamasına rağmen ABD'de bu konuda birçok çalışma bulunabilir. Örneğin 2015 tarihli bir Forbes makalesinde, katkıda bulunan John Buckingham, temettü ödeyen hisse senetlerinin 1927'den 2014'e kadar daha iyi performans sağladığını iddia etti. zaman dilimi. Buckingham'a göre, bu dönemde temettü ödeyen hisse senetleri de daha düşük oynaklığa sahipti. Temettü ödemeyen hisse senetlerinin standart sapması bu süre zarfında% 30 iken temettü ödeyen hisse senetlerinin oynaklığı sadece% 18 idi.


Temettü Hisse Senetlerine Yatırıma İlişkin Riskler


Tüm bu faydalara rağmen, temettü ödeyen hisse senetlerine yatırım yapma konusunda hala riskler vardır. Halen pazarda değişen fiyatlara tabidirler. Bir şirket piyasa performansında bir düşüş yaşarsa, temettü miktarını azaltma veya temettüsünü tamamen ortadan kaldırma şansı her zaman vardır. Bunun en tipik örneğini 2020  yılında Tüpraş'ın temettü dağıtmaması olarak gösterebiliriz. Ayrıca 2020 temettülerinde de covid salgınından dolayı ciddi anlamda düşüşler olmuştur. 




5 Mayıs 2020 Salı

Büyüme Hissesi Nedir? Büyüme Hissesi Nasıl Bulunur?

Büyüme hissesi, pazardaki ortalama büyümenin çok üzerinde bir oranda büyümesi beklenen bir şirketin hisse senedidir. Bu hisse senetleri genellikle çok az temettü öderler ya da hiç ödemezler. Bunun nedeni, büyüme odaklı şirketlerin genellikle kısa vadede büyümeyi hızlandırmak için tahakkuk ettikleri kazançları yeniden yatırmak isteyen şirketler olmasıdır. Yatırımcılar büyüme hisselerine yatırım yaptığında, sonunda hisselerini gelecekte sattıklarında sermaye kazançları yoluyla para kazanacaklarını tahmin ederler. Bu şirketlere yatırım yapanlar da temettü kazancından daha çok sermaye kazancı beklentisi içindedirler. 

Piyasadaki şirketlerden hangisi büyüme odaklı şirket olduğunu anlamak için göz önünde bulundurmamız gereken hususlar şunlardır;

1. Büyüme odaklı şirketler, satışları ve kazançları piyasa ortalamasından daha hızlı bir oranda büyütmesi beklenen şirketlerdir.

2. Büyüme odaklı şirketlerin hisse senetleri genellikle pahalı görünüyor, yüksek bir F/K oranında işlem görüyor, ancak şirket hızla büyümeye devam ederse bu tür değerler aslında ucuz olabilir ve bu da hisse fiyatını yükseltir. Buna en iyi örnek son zamanlarda Aselsan, Hektaş ya da bilişim sektöründeki çoğu şirketi sayabiliriz. 

3. Burda dikkat edilmesi gereken husus, yatırımcılar bir büyüme hisse senedi için yüksek bir fiyat ödediğinden, beklentilere göre, bu beklentiler gerçekleşmezse büyüme senetlerinde dramatik düşüşler görebilir.

4. Daha önce dediğimiz gibi büyüme senetleri genellikle temettü ödemezler ya da çok az temettü verimine sahiptirler. Buna örnek olarak Kordsa, Aselsan, Karel, Sasa Polyester ve diğer bişilim sektörü şirketleri verilebilir.

Büyüme Senetleri Nasıl Buluruz?

Büyüme şirketleri herhangi bir sektörde veya endüstride görünebilir ve tipik olarak yüksek fiyat / kazanç (F / K) oranında işlem görürler. Şu anda kazançları olmayabilir, ancak gelecekte de beklenenleri vardır.

Büyüme hisselerine yatırım riskli olabilir. Genellikle temettü teklif etmedikleri için, bir yatırımcının yatırımlarından para kazanması için tek fırsat, sonunda hisselerini satmasıdır. Şirket iyi gitmezse, yatırımcılar satış zamanı geldiğinde ana para düzeyinde bir kayıp oluşabilir. 

Büyüme hisse senetleri birkaç ortak özelliği paylaşma eğilimindedir. Örneğin, büyüme şirketleri benzersiz ürün gruplarına sahip olma eğilimindedir. Patentleri olabilir veya endüstrilerinde diğerlerinin önüne geçen teknolojilere erişebilirler. Rakiplerin önünde kalmak için, daha uzun vadeli büyüme sağlamanın bir yolu olarak daha yeni teknolojiler ve patentler geliştirmek için kârı yeniden kullanıyorlar.

Ürünleri sayesinde, genellikle sadık bir müşteri tabanına veya endüstrilerinde önemli miktarda pazar payına sahiptirler. Örneğin, bilgisayar uygulamaları geliştiren ve yeni bir hizmet sunan ilk şirket, yeni bir hizmet sunan tek şirket olarak pazar payı kazanarak bir büyüme senedi haline gelebilir. Diğer uygulama şirketleri, hizmetin kendi sürümleriyle pazara girerse, en fazla sayıda kullanıcıyı çekmeyi ve elinde tutmayı başaran şirketin büyüme senedi olma potansiyeli daha yüksektir.


Genellikle küçük şirketlere ait hisse senedi büyüme senedi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı büyük şirketler de büyüme şirketleri olabilir.

Büyüme Hisseleri ve Değer Hisseleri


Büyüme hisseleri değer hisselerinden farklıdır. Yatırımcılar, ana şirketteki güçlü büyümenin bir sonucu olarak büyüme senetlerinin önemli sermaye kazançları kazanmasını beklemektedir. Bu beklenti, bu hisse senetlerinin genellikle F/K oranlarındaki yüksek fiyatları nedeniyle aşırı değerlenmiş görünmesine neden olabilir.

Aksine, değer senetleri  genellikle piyasa tarafından hafife alınır veya yok sayılır, ancak sonunda değer kazanabilirler. Yatırımcılar ayrıca genellikle ödedikleri temettülerden de kâr etmeye çalışırlar. Değerli hisse senetleri düşük fiyat / kazanç (F / K) oranında işlem yapma eğilimindedir.

Bazı yatırımcılar çeşitlilik için hem büyüme hem de değer senetlerini portföylerine dahil etmeye çalışabilirler. Diğerleri daha çok değer veya büyümeye odaklanarak uzmanlaşmayı tercih edebilir.

Bazı değer senetleri , yetersiz kazanç raporları veya medyanın olumsuz ilgisi nedeniyle düşük fiyatlıdır. Bununla birlikte, genellikle sahip oldukları bir özellik, güçlü temettü ödeme geçmişleridir. Güçlü bir kâr payı kaydına sahip bir değer stoku, bir yatırımcıya güvenilir gelir sağlayabilir. Değerli hisse senetlerinin çoğu, özellikle yenilikçi olmasalar veya büyümeye hazır olsalar bile, işlerinde kalmaya güvenebilecekleri eski şirketlerdir. Genel olarak benim de sevdiğim şirketler vardır değer şirketi olarak. Bunlara örnek verecek olursak, Tüpraş, Ereğli, Vestel Beyaz Eşya, Tofaş, Ford Oto, Çimentolar, İş Menkul Değerler, Aksa Akrilik gibi sayılabilir. 

Genel olarak porföy oluştururken büyüme ve değer hisselerinden anlamlı bir sepet yapmak makul bir getiri oranı sağlayabilir. Bununla beraber piyasadaki şirketlere bakarsak hem büyüme hem de değer hissesi olan şirketler de vardır. Bunun en tipik örneği ise Ege Endüstridir. Başka örnek verecek olursak Kordsa, Soda Sanayi, Jantsa gibi örnekler verilebilir. 








Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu

   Benjamin Graham Değer Yatırımcılığı Methodu, yatırımcıların sistematik olarak değer düşüklüğüne uğramış varlıkları bulmak için hisse sene...